Wat nou crisis of retro-tv? Pas als André van Duin op nummer 1 staat met een carnavalshit zijn de jaren tachtig echt terug. Zeker als dat ook nog eens de comeback van de De Dikvoormekaarshow aankondigt. Door Paul de Lange

'Het zingt en het heeft zware ballen? Gerard Bowling.' Elke andere komiek zou worden weggehoond bij grappen van dit Donald Duck-niveau. Zo niet André van Duin en zijn partner, droogkloot Ferry de Groot. En zeker niet als het duo ze verzint voor De Dikvoormekaarshow.

Dat programma is, met weliswaar enorme tussenpauzes, al zo'n 35 jaar goed voor een wekelijkse portie flauwgrappige onzin. Meligheid verankerd in de geheugens van generaties. Maar dan toch vooral vanwege de radio-uitzendingen.

Handpoppen

Want eerdere pogingen om van De Dikvoormekaarshow tv te maken, kwamen niet echt uit de verf. Eerst met handpoppen, later met levensgrote poppen. Alleen Ome Joop kreeg er een herkenbaar gezicht door. De andere types schopten het niet tot de collectieve herinnering.

En juist de rijke schakering aan personages maakt De Dikvoormekaarshow zo ongeëvenaard. Op school was er altijd wel iemand die een redelijke Ome Joop in zich had. Of een overtuigende Toos. Voor een minuut of vijf dan, want dan begaf je stem het. Laat staan dat iemand alle types kon nadoen.

Tv-avontuur

Des te knapper dat Van Duin en De Groot schijnbaar moeiteloos overschakelen op alle stemmen (die zich toch in uiteenlopende registers bevinden). Want dit keer pakt het duo het tv-avontuur anders aan: niks geen poppen, of ambachtelijk knip- en plakwerk inclusief de onvermijdelijke lachband.

Gewoon plaatsnemen in een zaal met publiek achter een tafel met knoppen. En vervolgens elkaar met een stuk of vier verschillende stemmen de loef afsteken. Eigenlijk is het kijken naar radio op televisie, maar nog nooit was dat zo onnavolgbaar.

Stuntman

Zoals altijd bij André van Duin oogt het programma als een ratjetoe. En zoals altijd weet hij precies wat hij doet. Nieuwe onderdelen als de stuntman (verrassend: de terugkeer Frits Bom) of oude succesnummers als meneer en mevrouw De Bok (nog verrassender: de terugkeer van Corry van Gorp) worden vernuftig in het geheel verweven.

Is er dan niks op De Dikvoormekaarshow aan te merken? Zeker wel. Van alles eigenlijk. Het is even platvloers als altijd, de grappen hebben nog steeds een baard van hier tot Tokyo, de clous zie je nog altijd van mijlenver aankomen.

Exact de kritiek die de tv-komiek al decennialang te horen krijgt. Maar waarvan hij zich evenzolang gelukkig nog nooit iets heeft aangetrokken.

De Dikvoormekaarshow, TROS, Nederland 2, vrijdag 21.45 uur.