Llink is met afstand de best bedoelende omroep van Nederland. Met programma's als De ConsuMinderman wil men heel het land aan de duurzame dingen krijgen. Maar wil Nederland nog wel aan Llink? Door Paul de Lange.

De ConsuMinderman was rond Kerst twee weken op vakantie. Toeval? Zou kunnen, veel tv- programma's hadden een pauze. Toch zou je hier haast een weloverwogen reden achter vermoeden: tijdens de feestdagen moet je mensen niet lastig vallen met oproepen tot minder consumeren.

Want dat lijkt zo ongeveer de houding van de gemiddelde Nederlander tegenover een duurzamere levensstijl. Leuk idee, maar het moet wel een beetje gelegen komen. En liefst ook wat geld schelen.

Rode draad

Nu de broekriem weer moet worden aangehaald, is er dus een hartelijk welkom terug voor de ConsuMinderman in het schema van Nederland 3, de thuishaven van de groene Llink-programma's. Die hebben één rode draad: er spreekt een onvermoeibaar enthousiasme uit.

Dat moet ook wel, want in de meeste gevallen verkoopt de boodschap zichzelf nou niet echt. Presentator Sebastiaan Labrie zegt zich dan ook een soort Jehova's getuige te voelen als hij langs de deuren gaat.

Deurbel vervangen

Bijvoorbeeld om mensen een deurklopper te slijten. Die moet de deurbel vervangen - het meest inefficiënte apparaatje onder de stroomslurpers. 99,9 procent van de tijd doet ie niets, maar hij staat altijd aan. In Sebastiaans eigen woorden 'klinkt het wel wat suf'. Joh. Dat is een beetje het probleem met De ConsuMinderman. Zoveel enthousiasme over dingen die zo weinig tot de verbeelding spreken, wekt een zekere argwaan.

De onvermijdelijke vergelijkingen helpen ook niet echt. Als heel Nederland overstapt van een deurbel naar een deurklopper, levert dat een gemeente ter grootte van Nieuwegein een jaar lang gratis energie op. Een Nieuwegeinse dame hoort het verhaal aan, maar vertrouwt het zaakje niet helemaal. Blik in haar ogen: hoezo krijgt zij een jaar gratis stroom als ze zo'n deurklopper koopt?

Froukje Jansen

Hulpje Froukje Jansen (wat kan die meid vrolijk door het beeld stuiteren) interviewt ondertussen BN'ers. Wat stoort hen in hun leefomgeving? Oud-politica Hedy d'Ancona wijst op de stapels ongevraagde reclamefolders. En NEE/NEE-stickers dan? Tsja, die zijn zo lelijk. Bovendien heeft ze geen idee hoe ze daaraan komt. Best schokkend, een oud-mediaminister die niet weet waar ze zo'n sticker kan krijgen.

Wat veel erger is: tijdens het interview staat minutenlang Hedy's voordeur wagenwijd open (fragment). Geen idee hoeveel energie verloren gaat als heel Nederland hartje winter vijf minuten lang hun voordeur open zet. Maar het zou mij niet verbazen als alle inwoners van Nieuwegein daarvan een jaar lang gratis onder de zonnebank kunnen.

De ConsuMinderman, Llink, Nederland 3, woensdag 21.55 uur.