Vraag mensen hoe hun wereld er over vijf jaar uit zal zien. Stop de banden in een kluis. Confronteer ze vijf jaar later met hun eerdere wereldbeeld. Het recept van Vijf Jaar Later smaakt op papier naar meer. Door Paul de Lange.

Waar zie je jezelf over vijf jaar? Het is de grootste cliché-vraag bij sollicitatiegesprekken. Maar een vernieuwende vraag voor een tv-interview. Tenminste, als de band in een kluis verdwijnt om vijf jaar later als uitgangspunt te dienen voor een nieuw gesprek.

Een krachtig idee. Grote woorden als ambitie, dromen en zelfontplooiing komen als vanzelf naar boven drijven. Daarbij is er gegronde hoop op loslippige gasten. Als iets pas over vijf jaar naar buiten komt, wat maakt het dan nog uit wat je zegt? Vrijwel niemand weet dan ook meer precies wat hij of zij destijds heeft losgelaten.

Oerlemans

Geïnterviewden als Reinout Oerlemans en Katja Schuurman (pardon: Römer-Schuurman) maken zich er inmiddels in elk geval wel wat nerveus om. In het laatste geval niet zo verwonderlijk: Katja meldt in 2003 vrolijk dat ze wil trouwen, maar niet met haar vriendje. Anno 2008: 'Ik zit wel keihard te denken wie dat was.'

Zo zijn er meer verbijsterende vooruitblikken. Oerlemans toont zich een ware voorspeller als hij beweert dat de Londense metro de komende vijf jaar met een aanslag te maken zal krijgen. Daar staan uiteraard niet-uitgekomen voorspellingen tegenover. Zo denkt Mart Smeets dat we een aanslag op een sportstadion moeten verwachten.

Compilatie

Ook los van die voorspellingen zijn de gesprekken met Oerlemans en Smeets tegenpolen. Bij het interview met de ex-soapster is het lekker om Pauw weer eens in zijn eentje bezig te zien. Je zou na drie seizoenen met Witteman bijna vergeten hoe goed hij solo tot de kern kan doorvragen. Een compilatie van Oerlemans' minder geslaagde acties van de afgelopen vijf jaar brengt, als bedoeld, spanning in het gesprek.

Helaas houdt Vijf Jaar Later dat niveau niet vol. Bij Mart Smeets pakt een soortgelijk confronterend filmpje compleet anders uit. De sportcommentator grijpt het moment aan om de regie van het gesprek definitief over te nemen. Hij flirterig met vrouwelijke gasten aan tafel? Jazeker, maar heeft Pauw het dan misschien van hem geleerd?

Pulse

Zo zijn de gesprekken in Vijf Jaar Later wisselend van kwaliteit en initiatief. Maar door de kracht van het idee blijven ze boeien. Reinout Oerlemans zegt in 2003 te hopen dat hij ook in 2008 nog Pulse presenteert. 'Leg even uit wat Pulse is, want dat kennen we over vijf jaar niet meer.' Een scherpe Pauw, in 2003. 

5 Jaar Later, NPS. Terug te kijken op: http://www.omroep.nl/nps/html/5jaarlater.html