Wat was de pijnlijkste, meest enthousiaste en minst waarschijnlijke televisie van 2008? Door Paul de Lange.

Meest veelbelovende presentator:
Joost Karhof. Of hij nou Nova doet, invalt bij De Wereld Draait Door of een thema-avond presenteert: het gaat allemaal op prettig ontspannen wijze. Eindelijk weer eens een tv-presentator die tv niet al te serieus neemt.

Meest onwaarschijnlijke succes:
Effe Geen Cent Te Makken. Programma over de Frogers die een maandje op zwart zaad zitten wordt vooraf omgeven door negatieve publiciteit. Wonder boven wonder wordt het een eclatant succes. De voedselbanken draaien overuren.

Meest emotionele tv-moment:
Arthur Japin die Paul de Leeuw tot tranen roert met een gedicht. Na 25 jaar is De Leeuw tijdens de twaalf uur durende viering van zijn jubileum dan eindelijk getemd. Zelfs Sinterklaas staat bijna te janken.
Kijk fragment

Pijnlijkste tv-optreden:
Karl Noten bij Pauw&Witteman. Een politicus op tv zien draaien hoort er af en toe bij. Maar het is niet om aan te zien als een voor het bezit van kinderporno veroordeelde fitnessinstructeur (en ex-presentator van een kinderprogramma) dat doet.
Kijk fragment

Meest enthousiaste tv-moment:
Pieter van de Hoogenband die zwemmer Maarten van der Weijden vooruit schreeuwt. Jack van Gelder is er niks bij. Heerlijk onjournalistieke sportjournalistiek.
Kijk fragment

Beste sidekick:
Oeuvreprijs voor Marc-Marie Huijbregts, de vertrekkende tafelheer van De Wereld Draait Door. Zijn oeverloze en totaal irrelevante inleidingen van het tv-fragment van de maand zijn nu al gedenkwaardig.

Beste achtergrondmuziek:
Ook een oeuvreprijs, voor Studio Sport. Knap hoe de redactie keer op keer weet te kiezen voor even frisse als passende muziekjes ter verfraaiing van de compilaties. En onderwijl Nederlandse bands als Moke een handje helpt.

Meest hilarische tv-fragment:
Ex aequo van twee parodieën op Nederlandse popmuziek. Kane kan beter opdoeken na de weergaloze persiflage door Koefnoen. Draadstaals Dolsma & Van Wanten nemen even genadeloos alle pretentieuze Nederlandstalige tekstschrijvers op de hak.
Kijk fragment Koefnoen
Kijk fragment Draadstaal

Tv-evenement van het jaar:
Jorangate. Meesterlijk hoe Peter R. de Vries de hype rond zijn twee programma's over Joran van der Sloot regisseert. De verslaggever strooit van te voren wat kruimels waar andere media zich hongerig op mogen storten, laat vervolgens het publiek als moordlustige leeuwen los op de verborgen camerabeelden, en haalt erna lachend de grootste tv-prijzen op.

Tv-trend van het jaar:
Retro-tv. De comeback van Wedden Dat? wordt nog bedekt door de titel Ik Wed Dat Ik Het Kan. Maar met In De Hoofdrol, Wie Ben Ik? en Showroom is er geen houden meer aan. De trend lijkt in 2009 nog niet zijn retour te vinden: remakes van Top Of Flop en Zeg 'ns Aaa liggen al op de plank.