Verliezen tieners zich in een eeuwig durend sodom en gomorra? Wie een documentaire als Seks, Geloof & (Wan)hoop ziet, zou dat bijna gaan geloven. Maar ook op tv worden tieners vanzelf twintig.

Tieners en liefde, dat komt niet snel meer goed. De documentairereeks Seks, Geloof & (Wan)hoop laat weinig ruimte voor andere conclusies.

Het is een en al pornoficatie wat de klok slaat. Zedenverwildering heeft de pubergeneratie in het hart getroffen. Al wordt dat verhaal bij zo'n beetje elke opgroeiende leeftijdsgroep wel een keer opgetekend.

Gek genoeg volgen documentairemakers de bandeloze jongeren vrijwel nooit op hun verdere levenspad. Wat gebeurt er als ze ouder worden? Wie noodgedwongen verder kijkt dan documentaires ziet dat de losgeslagen jeugd van weleer een generatie later gezapig op zoek gaat naar een vaste partner.

Beeld schetsen

Single twintigers en dertigers zoeken in tv-programma's zelden naar seks, maar naar liefde en diepgang. Zeggen ze althans. Toch lijkt nog echt zo te zijn ook. Neem De 100 Singles van de NCRV. Een programma dat een beeld wil schetsen van vrijgezel Nederland.

De 30-jarige verlegen Sander zoekt vooral via internet. Na een jaar contacten leggen heeft hij één keer 'een soort van date' gehad. Ondertussen dan maar op zoek naar wat seksdates via datzelfde internet, zoals de gemiddelde puber schijnt te doen? Niets wijst erop dat het ook maar in zijn hoofd opkomt.

Leuke schoondochter

Ook Marcel is serieus op jacht. Gewapend met de openingszin: 'Ben jij misschien de leuke schoondochter die mijn moeder zoekt?' Uiteraard vangt hij daarmee keer op keer bot. Achter elkaar gemonteerd is het ronduit pijnlijk om te zien. Wanhopige dertigers hebben dat er blijkbaar voor over om een vaste partner aan de haak te slaan.

Goed, misschien cast de NCRV geen types die, als ze tien jaar later waren geboren, met een Breezer op zak zouden rondlopen in de ruil voor seksuele gunsten. Maar die zijn wel te vinden in een RTL-datingprogramma als De Liefdesmakelaar - waarin twee dames van een datingbureau jongeren proberen te matchen.

Bartender

Zo is de 26-jarige Lars bartender bij een beachclub. Hij vindt het tijd worden voor een meisje met meer bagage en diepgang. Al is het niet erg wanneer ze lijkt op Nicolette van Dam, qua uiterlijk dan. Met andere woorden: Lars heeft tot nu toe behoorlijk wat lekkere wijven geneukt, maar om iets op te bouwen is hij best bereid genoegen te nemen met een minder fraai plaatje.

Hij krijgt meteen de proef op de som. De date met de eerste kandidaat loopt niet. Met de tweede klikt het, maar Lars geeft toe dat het, qua uiterlijk, niet helemaal zijn type is. De derde single is een lekker ding zonder verdere raakvlakken. Na kort aarzelen kiest Lars voor nummer twee. En dat is 'heel volwassen', oordelen de liefdesmakelaars.

De Liefdesmakelaar, RTL 5, zondag 17.10 uur.

Seks, Geloof & (Wan)hoop 2, IKON, Nederland 2, maandag 22.50 uur.

De 100 Singles, NCRV, Nederland 1, donderdag 20.30 uur.