Voetbal op tv is zo oud als de tv zelf. Oeverloos lullen over voetbal is veel korter geleden tot kunst verheven. Met dank aan één man: Johan Derksen. Door Paul de Lange.

Over Johan Derksen valt een hoop te zeggen. Dat zijn garderobe een soort van mini-museum moet zijn, bijvoorbeeld, met die paar pakken uit het jaar nul.

Of dat het jojo-effect (soms oogt hij broodmager, dan weer zwaarlijvig) de eerste minuten vaak de aandacht van zijn woorden afleidt. Maar zelfs de grootste Johan Derksen-hater zal de bewalrussnorde voetbaljournalist één ding moeten nageven: vlijt.

Werkdagelijks maakt hij Doordekken, op het voetbal-only-kanaal Eredivisie Live. Overdag is de hoofdredacteur (zijn eigenlijke baan) niet te beroerd om op de site van zijn blad VI per web-tv vragen van lezers te beantwoorden.

En als klap op de vuurpijl is er het wekelijkse optreden in Voetbal Insite, het praten-over-voetbalprogramma op RTL 7 gepresenteerd door Wilfred Genee.

Derksen-tv

Al met al ruim twee uur Derksen-tv per week. Daar komen dan nog regelmatig gastoptredens bij. Zoals vorige week in De Wereld Draait Door, met als aanleiding de transfer van Huntelaar.

En als Johan er dan toch zit, is hij nooit te beroerd om ook over andere zaken zijn immer ongezouten mening te geven. Zoals over het modieuze jasje van tafelheer Hugo Borst: 'mijn vrouw naait tenminste geen jasjes van oude gordijnen.'

Snotaap

Naast de gevatte opmerkingen zijn er de herhalingen. Niemand die zichzelf heerlijker kan herhalen dan Derksen. Een gemiddelde jonge speler die zich roert? Een 'snotaap' die eens 'een flinke draai om de oren moet hebben.' Gevestigde spelers als Seedorf? Die hebben een 'uitstekende' staat van dienst, 'daar krijgt een paard de hik van.' Een blunderende keeper? 'Een trekpop tussen de palen.'

Liefhebbers kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Op diverse fansites worden Derksens instant klassiekers nauwgezet opgetekend. Al zal zelfs voor fans Voetbal Insite zwakke momenten kennen.

Op samenvattingen van de Jupiler League zit maandagavond niemand te wachten. En de wekelijks in te vullen Toto is slaapverwekkend - of het vermakelijke moet zijn dat voetbalkenner Derksen almaar minder uitslagen juist heeft.

Forse kritiek

Want voetbalkennis is bepaald niet de sleutel tot het succes van Derksens tv-optredens. Toch gebeurt er iets als hij daarover het woord voert. Te meer omdat hij het als één van de weinigen op tv aandurft om forse kritiek te leveren op iemand die naast hem zit. Op voetbalgebied is er maar één iemand die ook dat lef toont: Hugo Borst, vaste gast bij concurrent Studio Voetbal.

Het steekspel tussen beide heren aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk smaakte dan ook naar meer. Misschien een idee dat de twee verbale voetbaltoppers volgend seizoen aan één tafel komen te zitten? Aan de andere kant: elke week een verbale Ajax-PSV, dat gaat misschien ook vervelen.

Voetbal Insite, maandag, 21.30 uur, RTL 7