Retro-tv is here to stay, zoveel is duidelijk. Welke programma's ook nog meer opgegraven mogen worden: laat de makers in elk geval lessen trekken uit het nieuwe In De Hoofdrol. Door Paul de Lange.

Wie Ben Ik?, Showroom, Zeg 'ns Aaa: er worden steeds meer tv-programma's tot leven gewekt afkomstig uit een tijd dat Nederland slechts twee tv-netten kende.

Toen 'de andere kant' nog een uitdrukking was die meer met televisie dan met homo's werd geassocieerd. Heeft dit soort reïncarnaties kans op een vruchtbaar tweede leven?

Verrassingselement

Niet als ze in de valkuilen trappen waar In De Hoofdrol de eerste weken is ingetuind. Idee van het programma is om een BN'er te overvallen en vervolgens te trakteren op allerlei gasten die in zijn leven belangrijk zijn (of waren). Het verrassingselement staat, kortom, nogal centraal.

Nu gold dat in de oude variant ook voor de kijker. Het boeiende aan In De Hoofdrol was dat alles in het water kon vallen. Wekenlange research, eindeloos mensen regelen, en dan kon de beoogde hoofdpersoon rustig zeggen: zoek het maar uit, ik heb er geen zin in.

Spannend. Maar dan moet je dus niet de hoofdgasten weken van te voren bekend maken, zoals de nieuwe In De Hoofdrol doet.

Zapmoment

Waarschijnlijk is die keuze ingegeven uit angst voor een massaal zapmoment mocht de gast tegenvallen. Want het gevaar van wegzappen (iets dat in de jaren tachtig nog nauwelijks bestond) lijkt ook het belangrijkste motief bij de montage. Zodra de anekdotes van de gasten wat tegenvallen, worden hun optredens rigoureus ingekort.

En dan heb je als gast nog geluk. Sommigen komen helemaal niet aan bod. Om tijd te besparen zitten bij aanvang er alvast wat vrienden voor lul bij. Al geldt dat meer dan eens ook voor presentator Frits Sissing. Hij kijkt regelmatig zwijgend toe, als een gewillige toehoorder tussen een groep oude koeien uit de sloot opdissende vrienden.

Niet slim

Hoewel Sissing niet alleen zelf debet is aan het verliezen van de regie. Als iemand voor het eerst een programma volledig zelf moet dragen, is het niet bijster slim om te starten met gasten die hem qua tv-ervaring overtreffen. Robert ten Brink is dan echt nog een maatje te groot voor Sissing.

De retro-golf zal wel weer voorbij waaien. Al komt alles terug, misschien geldt dat ook wel voor retro-golven. Maar hopelijk komt niet een of andere onverlaat over twintig jaar op het idee om In De Hoofdrol nogmaals uit de kast te trekken. Met als eerste gast Frits Sissing.

In De Hoofdrol, zondag, 20.30 uur, Nederland 1.