Goede Tijden Slechte Tijden maakt jacht op de verdwenen kijker. Met nieuwe personages, buitenopnames en meer naaktscènes. Maar verleidt dat de verloren kijker tot een terugkeer naar Meerdijk? Door Paul de Lange.

Ik ben er één. Maar misschien bent u er ook wel één. Er zijn er namelijk miljoenen van. Ergens tussen Hilversum en Aalsmeer moet een soort Bermuda-driehoek liggen waarin kijkers massaal verdwijnen.

Vooral de zondagse voetbalsamenvattingen (Studio Sport - De Wedstrijden) en de moeder aller Nedersoaps, GTST, kampen ermee.

Helft vertrokken

Al keren de verloren zonen en dochters soms ook weer op het oude nest terug. De afgehaakte voetballiefhebbers zijn inmiddels bijna allemaal weer terecht. GTST lijkt het dieptepunt voorbij, maar is nog wel steeds hard op jacht naar het merendeel der verdwenen kijkers. Waar ooit dagelijks 2 miljoen mensen de soap volgden, is zo'n beetje de helft vertrokken.

Herkenbaar voor iemand die ergens eind vorige eeuw is afgehaakt. Dat had vooral te maken met het afscheid van Kim. Maar ook met verhaallijnen over personen die na hun dood als geest bleven verschijnen. Een soapkijker moet ingesteld zijn op onmogelijke ontwikkelingen, maar er is een grens aan stompzinnigheid.

Naakt

Afgelopen week kwam naar buiten waarmee de makers de gekelderde kijkcijfers al een tijdje pogen te keren. Nieuwe personages, meer buitenopnames en meer naakt. Pardon, meer naakt? Dus er zit tegenwoordig naakt in GTST? Een mooie aanleiding om als verdwenen kijker de soap weer eens weekje op proef te nemen.

Om de gewekte verwachting meteen maar de kop in te drukken: dat naakt blijkt toch nog echt steeds typisch soapnaakt. Veel suggestie, nul tepels. Waar vroeger de Rozenboom de voornaamste plaats van handeling was, keuvelen Janine en haar rijpe vriendinnen nu lekker in de sauna, meer stelt het niet voor.

Ludo

Verder is verrassend veel vertrouwd. Nog steeds is het in GTST doodnormaal dat mensen in een hotel wonen. Ludo laat nog altijd duistere praktijkjes door anderen opknappen (blijft leuk). Rick en Anita doen het nog steeds, of weer, met elkaar (yek).

Ook de nieuwe personages doen dingen die jongeren in GTST behoren te doen: tot mislukken gedoemde onderneminkjes beginnen. Die vervolgens op onnatuurlijke wijze in het plot worden verwerkt. Dex en Noud krijgen een opdracht voor graafwerkzaamheden in de tuin van de Rozenboom.

Klein meisje

Dat blijkt precies de plek waar Janine en haar vriendinnen de vermoorde verkrachter van Nina hebben begraven. Business as usual, kortom. Hoewel, de verkrachter van Nina? Dat was rond de eeuwwisseling toch nog een klein meisje? GTST neemt het niet zo nauw met de tijd.

Wel gaat de gouden soapregel nog steeds op: binnen een paar dagen zit je weer in het verhaal. Toch blijft de vraag of na de veranderingen veel verloren kijkers zullen terugkeren. Een bezoek aan Meerdijk voelt toch een beetje als een bezoek aan je ouderlijk dorp. Leuk om weer eens neer te strijken, maar het moet ook weer niet te lang duren.

GTST, maandag t/m vrijdag, RTL 4, 20.00 uur.