De schoonmakers van Hoe Schoon Is Jouw Huis? zijn op zoek naar dé poetsdiva van Nederland. De onbenulligste afvalrace ooit? Verre van. Door Paul de Lange.

Het is misschien wel het meest mysterieuze duo van de Nederlandse tv. Poetsdames Leny en Marja verdwijnen en verschijnen van en op de buis wanneer het ze uitkomt, zo lijkt het. Of ze echt moeder en dochter zijn? Waar ze in de tussentijd hun schoonmaakdriften botvieren? Niemand weet het.

Evenmin is duidelijk op grond waarvan ze ooit zijn uitgeroepen tot tv-schoonmaaksters. Zelfs trouwe volgers van Hoe Schoon Is Jouw Huis? zullen de dames zelden iets in beeld hebben zien schoonmaken. Altijd druk in de weer met handschoentjes en poetsdoeken, dat wel.

Helderziende tv-kijker

Maar uiteindelijk komt er een schoonmaakteam langs dat de boel buiten beeld opruimt, daar hoeft je geen helderziende tv-kijker voor te zijn. Wellicht dat ze zijn verkozen om hun ultieme schoonmaakhoofden, want daarmee zijn ze wel gezegend - mocht dat woord gepast zijn.

In elk geval gaat het tweetal voor RTL op zoek naar dé schoonmaakdiva van Nederland. Een zoektocht waar allesbehalve luchtig over gedaan wordt. Schoon wonen is de basis voor opgeruimd leven, die rotsvaste overtuiging etaleerde het duo al in Hoe Schoon Is Jouw Huis?

Supersopgenot

De deelneemsters glunderen als ze mogen vertellen hoe fijn het is iets smerigs om te soppen tot iets fris. Supersopgenot, noemen Leny en Marja dat. Een oergevoel dat minder in mannen huist. De paar heren die een gooi durven doen naar de titel schoonmaakdiva komen dan ook niet door de selectie. Simpelweg niet goed genoeg.

Rolpatronen doorbreken is sowieso niet aan het programma besteed. Mannen mogen dan op poetsgebied tekortschieten, vervolgens laten de dames zich wel ouderwets de les lezen door een man in een witte jas. Na diens gezever over bacteriën volgt zelfs een overhoring.

Wasbenzine

'U vindt lippenstift op het boord van uw mans overhemd, hoe verwijdert u dit?' Niemand van de dames oppert dat manlief zelf dan misschien eerst maar eens verwijderd moet worden. Wasbenzine is het enige juiste antwoord.

Vermakelijk is De Schoonmaakdiva Van Nederland zeker. Of het nou gaat om fotomodellen of schoonmaaksters: zet een groep vrouwen in een huis en er onstaat een venijnige sfeer. Vooral de 20-jarige Mariska moet haar plaats zien te veroveren.

Jonkie

Zij is de mooiste (lees: enige appetijtelijke) van het stel, maar van de gebruikelijke jaloezie is geen sprake. Als kijker ga je dusdanig mee in deze op zijn kop gezette wereld dat zoiets volkomen begrijpelijk is. Wat weet zo'n jonkie nou helemaal van het edele schoonmaakvak?

De Schoonmaakdiva van Nederland, RTL 4, woensdag 21.130 uur.