S1ngle is van een strip nu ook een dramaserie op tv. Een gedurfde actie van Net5. Want hoe wek je eendimensionale stripfiguren tot leven? Met Katja Schuurman bijvoorbeeld. Door Paul de Lange.

Van een stripverhaal een tv-serie maken mag je rustig een riskante onderneming noemen. Pogingen om bijvoorbeeld Garfield tot tv-held te bombarderen, gingen jammerlijk de mist in. En dat was dan nog een tekenfilm. Wanneer personen van vlees en bloed de stripfiguren moeten gaan vertolken lijkt het avontuur nog eerder tot mislukken gedoemd.

Dapper dus van Net5 dat de zender het aandurft om de strip S1ngle als bron voor een dramaserie te nemen. Sowieso is de vrouwenzender productief op het gebied van drama - bij veel omroepen toch een eeuwig ondergeschoven kindje. Na Julia's Tango en De Co-Assistent is S1ngle de derde dramaproductie in korte tijd.

Verschijning

In de strip, die dagelijks in enkele landelijke kranten verschijnt, draait het om drie jonge vrouwen. Alle drie zijn ze op hun manier op zoek naar de ware. Fatima droomt eeuwig van haar prins op het witte paard, Stella woont mannen graag eenmalig uit en Nienkes zoektocht is met name problematisch omdat ze haar verschijning niet echt mee heeft.

En daar moeten dan dus actrices bij worden gevonden. Wat je noemt een uitdagende casting-klus. Al is Katja Schuurman als Stella een haast voor de hand liggende keuze. Nog niet zo lang geleden was ze zo'n beetje de nationale Stella. Bovendien, voor wie flops als Sextet en Het Wapen Van Geldrop heeft gemist is het alweer een tijdje geleden, maar ze kan inmiddels een aardig potje acteren.

Onwerkelijke oogopslag

Toch is het met name de keuze voor Bracha van Doesburgh als Fatima die goed uitpakt. Met haar dromerige verschijning en onwerkelijke oogopslag lijkt ze zo weggelopen uit de strip. Tegelijkertijd toont zij het manco aan van de vertaling naar de echte wereld. Eén van Nederlands meest begeerlijke vrouwen die aan de lopende band wordt gedumpt, het heeft iets ongeloofwaardigs.

De afleveringen zelf zijn tot nu toe aaneenschakelingen van korte scènes, vaak drieluikjes. Stella die tegen Fatima zegt: 'Maakte hij het uit voor of nadat ie bij je familie was?' 'Ehm... voor'. 'Klote voor je. Dan ligt het dus aan jou.' Soms snedig, dan weer wat flauw. Maar altijd zonder valse pretenties, of anders gesteld: prettig eendimensionaal. Ongeveer zoals je van een strip als tv-serie mag verwachten.

Kont

Minder aan S1ngle is dat het alweer een serie is die in een ziekenhuis speelt. De Nederlandse kijker moet ziekenhuizen als decor voor een dramaserie inmiddels toch bijna beu zijn. En grappen met voorwerpen die in een kont verdwijnen en er niet meer uit kunnen, kan daar ook een keer een stop op komen?

S1ngle, Net5, dinsdag, 20.30 uur.