Het is de verrassendste kijkcijferknaller van het jonge tv-seizoen. Wekelijks stemmen bijna anderhalf miljoen mensen af op Red Mijn Vakantie! Door Paul de Lange.

Dat tv-programma's over vakantie-ellende een genre op zich vormen, danken we exclusief aan Frits Bom. Niemand kon zo prachtig in zomerse misère delen als de zelfbenoemde Vakantieman (tegenwoordig tv-recensent trouwens, hoewel nu even niet, zijn site meldt dat hij dringend is 'opgeroepen voor een nascholingscursus').

Boms formule - naïeve consumenten helpen die de dupe worden van onwelwillende touroperators - leverde regelmatig prachttelevisie op. Liefst omkleed met wat luchtig vermaak. Legendarisch werden de items over Nederlanders die met een Europese landkaart voor de neus niet konden aanwijzen waar ze zich bevonden.

Luchtige afwisseling

Red Mijn Vakantie! borduurt voort op die formule. Vakantievierders in den vreemde worden bijgestaan wanneer ze in de problemen komen. Met dit verschil dat voor luchtige afwisseling geen plaats is. Liever blazen de makers de ernst van de situatie op.

Zo spreekt de voice-over slechts in krachttermen. Aangehoorde verhalen zijn 'schokkend', aangetroffen taferelen 'schrikbarend' en de nietsvermoedende reizigers 'overdonderd'. Wat er zoal aan de hand is? Een familie heeft het beloofde zwembad niet aangetroffen, vindt het all inclusive eten smerig en moet zelf de kinderen animeren. Gewoon wat Hollands geklaag dus.

Noodgeval

Toch is presentator Alberto Stegeman ziedend. 'Ik heb hier een noodgeval', foetert hij richting reisleiding. Een klusje waar de undercover journalist zijn hand niet voor omdraait. Want zo werkt dat bij SBS: de ene dag onthul je kinderprostitutie, de andere dag help je strandende landgenoten.

Ook keurmeester Rob Geus slaat alarm. Nederlanders kunnen in Griekenland niet eens veilig een frietje eten. Bovendien blijkt het zwembad van de camping onveilig: 'We do a test with the water, but the Pé Ha is too high,' probeert Rob te verduidelijken. De badmeester laat zich niet van de wijs brengen. 'Yes, but better chloor little high than bacteries.'

Effectbejag

Red Mijn Vakantie! bezweert gevaren voor alle leeftijdsgroepen. Gezinnetjes met kinderen, Lloret Da Mar-jeugd, oma die voor het eerst mee is op vakantie. Op die manier weet het programma knap alle kijkerssegmenten te bedienen. Het mag dan effectbejag zijn, het is wel effectbejag vanuit het hart.

En de klagende vakantiegangers? Die worden uiteindelijk overgeplaatst van 3 sterren appartement Los Flamengos naar 3 sterren appartement Bella Vista, of andersom. Als ze tenminste niet het hotel worden uitgezet omdat ze met de cameraploeg hebben gepraat, zoals een groep jongeren overkomt. Bijna twintig jaar na Frits Bom moet men in het buitenland duidelijk nog altijd wennen aan die Hollanders met hun vakantieprogramma's.

Red Mijn Vakantie!, SBS, afleveringen terugkijken kan op de site.