Vandaag draag ik zwart. Door Jamie Li

Ik ben ontzettend bijgelovig. Zo mag ik niet op de lijntjes van de stoep lopen. Gebeurt dat wel, dan beland ik vroeg of laat onder een bus. Of trein. Fuchsia nagellak brengt onwijs veel ongeluk. Ga liever voor snoeproze, koraalroze of zachtroze. Ik mag ook niet aan geesten denken na 12-en. Doe ik dat wel, dan staan ze ongetwijfeld naast m’n bed naar me te loeren en te fluisteren. En dromen? Ook tricky. Want hetgeen ik gedroomd heb, daar komt het tegenovergestelde van uit. Voorbeeld: droom ik heerlijk over een beschuitje met Jan K., is dat een kutdroom. Want ik zal dan nooit en te nimmer ook maar een beschuitkruimel met de man eten. Ik droom dan ook veel liever dat hij me verrot scheldt.

Ik heb er een nieuwe bij. Oranje outfits dragen tijdens een EK-wedstrijd van Nederland, eindigt in tragisch verlies. Zelfs de kleine details zijn flinke boosdoeners. De subtiele oranje lipstick, de middelvinger gelakt in oranje nagellak, de oranje oorknopjes of de onschuldige oranje elastiekjes in de beugel zijn fataal. Echt, doe het niet! Elk oranje frutsel betekent een goal tegen. Ik heb hard bewijs. Zo droeg ik bij de aftrap van Nederland tijdens het EK 2012 een oranje, transparante neon blouse en je ziet het, 1-0 verlies tegen Denemarken.

Dat laat ik me verdomme geen tweede keer gebeuren. Ik heb m’n outfitje al uitgezocht. Het belooft er een te worden die zwart is. Zelfs m’n oranje blush, waarvan ik altijd een riante laag op heb, laat ik achterwege. Liever een blote billen gezicht met een vloekende, roze poeder, dan een achterstand tegen Duitsland. Dat wil je gewoon niet.

En weet je, zelfs Bertje geeft me geen ongelijk. Vanavond spelen de mannen in een zwart shirt. Bertje en ik, Greg en ik, we zitten zo goed op één lijn. Hooguit wat oranje logootjes of friemeltjes, maar dat kunnen onze mannen best hebben. Het zijn de enige figuren die wegkomen met oranje, want ook dat hoort bij m’n bijgeloof: het Nederlands elftal mag wél in de kleur verschijnen. Flexibiliteit moet er zijn.

Echt Bertje, op mij kun je bouwen. Ik vandaag trouw in het zwart, jij de overwinning. Beloofd.