Zelden nog iemand te bekennen op chique, sexy, elegante pumps. Tegenwoordig loopt tout modeland op de nonchalante, ‘überhippe’ sleehaksneaker.

Het sleehaksneakertje hebben we te danken aan modehuis Isabel Marant, dat in haar wintercollectie 2011 prijkte met het hoog gehakte sportieve schoentje. Kleurrijk of solide, van suède of leder, sportief en een flinke ingebouwde sleehak. Bovendien al gezien bij celebrity trendsetters Anne Hathaway, Beyoncé, Cheryl Cole en zelfs, Doutzen Kroes.

Normaal zou ik, zo beïnvloedbaar als een puber en nogal trendgevoelig, meteen happen. Bovendien zou het gezien mijn rol als statussymbool in de dwergenwereld (1.58m), heel slim zijn om twee vliegen in één klap te slaan: sportief voor de dag te komen én 12cm erbij smokkelen. Ik zou als vaste stand-in van Smurfin op de wachtlijsten moeten staan van Isabel Marant - want die zijn er. Maar niets van dat, ik vind ze niet mooi. Ik vind ze zelfs lelijk. Klittenband of veters, zwart of multigekleurd, hip of gedateerd, de liefde wil niet bloeien.

Ik maak geen vrienden met dit schrijven. Sterker, ik verpest mijn relatie met collega’s, vrienden en familie, want werkelijk iedereen loopt op het ‘hippe’ schoeisel. Vriendin T. verwent haar voetjes enkel nog met Isabel Marant- varianten, collega N. zweert bij de ‘fijne zolen’ en collega E. staat al maanden te trappelen om haar reeds bestelde Marant-paartje. Hoe erg ik ook heb geprobeerd me om te laten praten, blijf ik het er moeilijk mee hebben.

Hakken horen hoog, sneakers plat. Maar, verbaas je niet als je binnen twee maanden een geblondeerde dwerg ziet paraderen op hooggehakte sneakers, van Isabel Marant, want in een grijs verleden demonstreerde ik net zo fel tegen Uggs.