“Ik zou ‘t echt wel op Holleeder kunnen doen hoor. Sexy, een slechte man.” Gewoon een random quote, geplukt van Twitter. En zo zijn er nog duizenden vrouwen die geilen op een schurk. Door Jamie Li.

Sinds 27 januari loopt een van de bekendste criminelen van Nederland weer vrij rond in Amsterdam. En hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook in Laren, want Holleeder zoekt een nieuwe crib in ‘t Gooi. Dat betekent een run op alle kapsalons, beauty spa’s en nagelstudio’s, want genoeg Nederlandse vrouwen zouden best een beschuitje willen eten met de man. Met de lipjes getuit en borstjes vooruit struinen de dames elk café af in de Jordaan om ook maar een glimp op te vangen van de bandiet. Niets opwindender dan een strafblad en een gun op zak, vinden ze. Een stoere man die durft te killen, dat is wat telt.

Behalve ’sekssymbool’ Holleeder is er nog een hunk in het criminele circuit, zo vindt de 20-jarige Michelle uit Amsterdam. De jongedame is fan van Joran van der Sloot. Het geeft niet dat hij twee moorden op zijn geweten heeft staan. Bovendien is een strafblad geil. Dat hij knettergek is maakt ook geen verschil, nee, Joran is ‘gewoon een knappe jongen’. En dat meisje, Stephany Flores, heeft het immers zelf gezocht. ‘Tja, als ik hoor dat zij een blik heeft geworpen op zijn laptop, zal ze het zelf ook wel een beetje hebben uitgelokt’, meent Michelle. Maar de echte giller blijft het moment wanneer Michelle vertelt hoe ze haar fanschap uit. ‘Ja, toch wel veel Uitzending Gemist kijken. En de laatste tijd is hij ook wel lekker veel in het nieuws.’ Ze heeft zelfs concurrentie; er zijn nog dui-zen-den vrouwen die minstens drie Joran knipsels boven hun bed hebben hangen. Sterker nog, Joran krijgt nog meer liefdesbrieven dan Bieber. Hoe dan?! Het is natuurlijk de ultieme uitdaging. Onbereikbaarheid. Zo’n vrouwtje kampt met de illusie dat zij de boef kan temmen. Met naïeve gedachten als ‘ik kán hem veranderen’ en ‘bij mij is hij écht anders’, komt ze al snel van een koude kermis thuis. Voor je het weet word je levend begraven!

Zit ook met mixed feelings over dit stukje schrijven, want je weet nooit of Holleeder meeleest. Die man heeft ogen in z’n rug. Doodeng. Bovendien ben ik sowieso één van de bangere. Donkere ruimtes (überhaupt het donker), plaatjes van pistolen, burka’s, bivakmutsen, potentiële inbrekers, de stations van Almere, alleen thuis zijn na middernacht; ik ben als de dood. Voor alles. Zelfs een mooie verschijning als Jan Kooijman in een donkere steeg geeft me een hartaanval.

Dus ik laat het hierbij. Genoeg gekletst over criminelen, straks komt Willem of een handlanger van Joran me halen.