Meeste mensen zeiken goede voornemens af, maar ik niet. Ik ben pro. Elk jaar trap ik er weer in. Vooral geld sparen gaat telkens van een leien dakje. Not. Door Jamie Li.

Elk jaar hou ik mezelf voor de gek dat ik zal eindigen met een gespekte bankrekening waarmee ik uiteindelijk een ticket naar Suriname scoor of een Citroën C1. Maar dan hangen de etalagemeisjes van Zara weer de hysterische kartonnen Sale borden en ballonnen op en kan ik niet anders. Ik loop naar binnen en plof alle kledingstukken die ook maar een beetje in mijn straatje passen op de toonbank. Extreem goedkope dealtjes kunnen bovendien misleiden. Neem Primark. Het is zo afgrijselijk goedkoop dat ik aan het einde van de rit toch eindig met een kassabon van drie meter. Vallen voor Sale ballonnen of Primark prijzen heb ik inmiddels afgeleerd, maar iets als een verjaardag valt niet af te leren. Ze zijn killing. Kees, Jan en Inge besluiten plots tegelijkertijd hun verjaardag te vieren en ik mag flappen trekken.

Behalve verjaardagen en de uitverkoop zitten ook digitale hoogstandjes in de weg. Momenteel heb ik last van het iPad-syndroom: op een gegeven moment kun je niet meer onder dat ding uit. Dan moet je de gadget binnen halen en gewoon toegeven aan een extra appkoning in huis. Kekke scrollbewegingen maken op de bank, Jamiesbloggen op het toilet, wifi’s kraken op locatie en pronken met flashy presentaties. Vandaag kreeg ik het ultieme sein van bovenaf: er werd een pronkstuk bezorgd op de redactie verpakt in een glamourdoos. “Kerstcadeau voor Jamie”, stond erop geschreven. Daarin zat de mooiste iPad hoes I’ve ever seen. Van Tommy Hilfiger. De cases van Marc by Marc Jacobs zijn daarbij ook niet verkeerd, maar dat terzijde. Deze Tommy hoes was een teken van bovenaf. Dat kun je niet negeren; in principe kun je niet anders dan hollen naar de Media Markt om je blitse hoesje te vullen.

En zo vind ik elke maand wel iets. Is het niet een nieuw 3D ontharingsapparaat dan is het wel tandarts Nico die een viervoudige wortelkanaalbehandeling bij me wil doen. En dan gaan de centen weer rollen. Máár in 2012 is dat niet meer. Dan gaat het goed komen met dat sparen. Die iPad 2 is immers toch al besteld.