Al sta je op een woest technofeest, een chique cocktailparty of ben je gewoon bij tante Wilma op bezoek, er is altijd wel een idioot die je lelijk vastlegt met een digitaal cameraatje. Zo ook gisteren. Door Jamie Li

Gisteravond had ik een luxe cocktailparty. Heel leuk. We vieren de lancering van Cointreau’s Travel Essentials samen met burlesque koningin Dita von Teese. Plots wordt er gevraagd of we misschien op de foto willen. Een kiekje schieten? ‘Natuurlijk!’ Compleet vereerd - bijna blozend - poseer ik samen met vriendin Tess zwoel voor de camera. Wel met een rotgevoel in mijn onderbuik, want er kan zó veel fout gaan tijdens zo’n portretje. Nog tijdens het schieten ga ik het rijtje af.

Ik denk aan slechte belichting. Eén fout flitsje en je hele foto is naar de klote. De foto wordt donker. Zo donker, dat het lijkt alsof je houtskool hebt liggen snuiven. Of juist overbelicht waardoor je slechts een wit gat ziet. Maar vergeet ook niet de fotograaf die een ‘kikkerperspectiefje’ besluit te doen: je van onderen nemen zodat je zogenaamd langer lijkt. Vergeet lang, eerder dik en een onderkin à la Topchef Julius Jaspers.

Nu schuif ik de schuld graag af op anderen, maar moet toegeven ook zo mijn eigen stommiteiten te hebben. Vaak toch het falen in poseren. Ogen dicht of de buik naar voren stoten blijven terugkerende valkuilen. Wat weer leidt tot beschuldigingen van een eetverslaving en zwangerschapsvermoedens. Als ijdeltuit, onzeker grietje en ergens tóch camerageil, ben ik niet opgewassen tegen zulke speculaties.

Ben er klaar mee. Altijd maar die keiharde confrontatie: wéér via Facebook erachter moeten komen geen Kate Moss te zijn. Kate kun je altijd taggen. Ook al is ze ondersteboven gesnapt met nog een restje coke onder haar neus, staat ze er nog verdomd goed op.

Ik heb dat niet. Ik stuitte vanmorgen weer op een mislukt materiaal van gisteravond bij Dita. Op de foto kon ik doorgaan voor een kandidaat van Obese en had ik wallen zoals je ze nog nooit gezien hebt. Lekker verstopt, diep in een vaag fotoalbum - dacht ik. Totdat de melding kwam: ‘Sammy V. heeft je getagd in een foto.'