Hip zijn kost klauwen met geld. Althans, hip in de definitie van beroemde modetijgers als Fiona Hering of Bastiaan van Schaik. Door Marcel Langedijk. 

De juiste broek kan je al snel een modaal maandsalaris kosten omdat hij van dubbelgeweven Japans denim moet zijn.

En die nieuwe, drieduizend euro kostende winterjas kan maar beter gevoerd zijn met bont van de Nigeriaanse darmcavia, anders loop je er dus gewoon niet cool bij, de komende maanden.

Gratis

Soms, echter, is hip gratis. Het overkwam mij deze week. Want het mag u ontgaan zijn in deze drukke dagen vol ontploffingen, instortende economieën, hongersnood en voetbalwedstrijden, maar het is wel degelijk zo: De Baard is hip.

Niet mijn woorden, overigens, maar van Hen Die Het Kunnen Weten. Zoals Esquire-boegbeeld en erkend stijlgod Arno Kantelberg, die gezichtsbeharing benoemde tot ‘progressief accessoire’. En dan was er een zekere Tessa de Vet, die de baard in NRC Next zelfs een teken van woeste mannelijkheid noemde. En het ging door, want ook de New York Times zei dingen over de baard. Zij dichten de baarddrager namelijk ‘jeugdige rebellie’ toe.

Zwervers 

Hetgeen mij momenteel dus tot een jeugdige, progressieve, woestmannelijke rebel maakt. Want ik heb een baard. En een verdomd mooie ook. Ik had hem al in de tijd dat de baard nog werd gezien als iets voor zwervers, alcoholisten en drugsverslaafden, maar wat maakt het uit. We leven in het nu. En in het nu ben ik hip.

In mijn hoedanigheid van hip mens zou ik graag van deze gelegenheid gebruik maken een lans te breken. En wel voor een schoenenmerk dat ik een warm hart toedraag. Schoenen zijn namelijk een hobby van me. Normaliter zou ik dat voor me houden, want een man die van schoenen houdt is al snel vreemd, is mij gebleken. Ik beschik namelijk over een appartement dat niet één, maar twee slaapkamers heeft. Aangezien ik geen kinderen of huisdieren heb, is die kamer over. Wat mij deed besluiten er mijn schoenencollectie neer te zetten.

Hetgeen diverse reacties ontlokte bij de bezoekers van mijn appartement. Die reacties houden altijd het midden tussen ongeloof, walging en onbegrip. Mijn meisje keek angstig, mijn vrienden twijfelden aan mijn heteroseksualiteit, mijn moeder vond het verdacht en één iemand vroeg of ik een moskee was begonnen.

Jeffery-West-schoenen 

Mannen met een passie voor schoenen, het blijft blijkbaar lastig. Maar in mijn huidige hipheid mag ik alles zeggen. Zodoende roep ik elke zichzelf respecterende man op een paar Jeffery-West schoenen te kopen. Want die zijn extravagant, chic en funky, zeggen de makers – Mark Jeffery en Guy West. Ik vind ze zelf vooral verschrikkelijk hip. En mooi. En best wel duur.

Maar zoals ik al zei: hip zijn kost klauwen met geld. En met een beetje mazzel komt er binnenkort weer een gratis trend langs. Ik gok zelf dat de bierbuik en de wijkende haargrens het helemaal gaan worden, volgend jaar.