Obama en ik

Ooit gehoord van ‘Six Degrees Of Seperation’? Het houdt simpelweg in dat iedereen op deze aardbol slechts zes handshakes verwijderd is van een bekend iemand. Door Patrick van Dam

Of dat nu een hotshot is uit de filmwereld, een rockster of zelfs een wereldleider. Best bizar. Best ongelooflijk ook. Vond ik, tot gisteravond.

Sinds gisteravond kan ik je namelijk melden dat ik één handjeschud verwijderd ben van Barack Obama. Ook van Putin en Berlusconi, trouwens. En ach, dan zou ik Khadaffi en Gbagbo bijna vergeten. Hugo Chávez? Yes! Benjamin Netanyahu? Joehoe. En zo kan ik nog wel even doorgaan met name droppen. Want de beroemde fotograaf Platon was even in Nederland en kreeg deze en andere grote leiders allemaal voor zijn lens. Tijdens een bijzonder vermakelijke lezing in het Amsterdamse Hotel V presenteerde de Engels-Griekse New Yorker zijn nieuwe boek Power.

De anekdotes achter de foto's maakten de toch al unieke serie nóg mooier. Zo vertelde Platon dat hij in acht minuten een geslaagd portret van de Venezolaanse president Chávez moest maken. De man zei niks. Geen woord. De foto werd gemaakt. Chávez liep weg. Net voor hij de deur uitging draaide hij zich om. Hij keek Platon diep in de ogen, hief zijn arm, balde zijn vuist en riep hard: “PLATON!” Verbaasd en voorzichtig maakte Platon hetzelfde gebaar en mompelde: "Eh… eh… Chávez!"

Of het verhaal waarbij Platon in de heilige kamer van het Kremlin op zoek ging naar een stopcontactje voor een van zijn flitslampen. Net voor hij een stekker wilde loshalen sprongen er vier breed geblokte beveiligingsmedewerkers op zijn rug, onderwijl "NJET! NJET! NJET!" schreeuwend. Het bleek de stekker van de bekende telefoon met rode knop te zijn. Die uit de James Bond-films, zeg maar. Het scheelde een haar of Platon had de Derde Wereldoorlog veroorzaakt.

Sarkozy had ook in het boek moeten staan. Het scheelde verdomd weinig. Alles stond gereed. Camera, lampen, assistenten. Op het moment dat Platon hem een hand wilde geven om zichzelf voor te stellen, ging het mis.

De Franse president keek naar Platons hand alsof het een stinkende schimmelkaas was en weigerde deze te schudden. In plaats daarvan ontstak hij in woede en verliet vloekend en tierend de kamer. Platon weet nog steeds niet waar het misging. Voor de Fransoos dus geen plek in Platons boek. Dat kon 'ie shaken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie