"Je moet het maar zo zien. Ze geven een feest in je achtertuin. Er komen ontzettend veel gasten, ze gebruiken al je zilvergoed, er ontstaat flinke ruzie en ze laten een enorme bende achter."

"En het ergste is, je bent niet eens uitgenodigd". Het ruime appartement op een heuvel in het centrum van de stad zit vol met mensen. "Ze laten me sinds het incident niet meer alleen", zegt Chadija Ismaïlova.

De bekende Azerbeidzjaanse onderzoeksjournaliste praat vrij en open. Ze onthult al jaren corruptieschandalen, maar sinds een paar weken is ze niet langer bang.

Azerbeidzjan won vorig jaar het Eurovisie Songfestival, en dus barst het feest volgende maand in Bakoe los. "Ik wil geen party-pooper zijn", legt Ismaïlova uit. "Maar de sfeer is er inmiddels wel af. Alleen de bouw van het station kost al bijna een half miljard euro. En dat geld moet ergens vandaan komen. Ze trekken er zo veel geld voor uit dat het eigenlijk niet leuk meer is".

Het 'incident' gebeurde een paar weken geleden. Een koerier bezorgde op klaarlichte dag een klein grijs pakketje met naaktfoto's. "Ik heb wel vaker waarschuwingen gehad, maar dit soort chantage had ik nooit verwacht. Ze hebben in mijn slaapkamer een geheime camera opgehangen, en die beelden later online gezet".

Risico

Het is een beproefde methode in allerlei dictaturen. Oppositieeiders en bekende figuren worden gechanteerd of tenminste zwartgemaakt om ze in toom te houden. In Azerbeidzjan worden de tapes direct uitgezonden op nationale televisie. "Alleen bij mij werkt het niet", vertelt Ismaïlova. 'Nu weten mensen dat ik seks heb. Ik kan er niet wakker van liggen'

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival krijgen journalisten, zangers en gewone toeristen waarschuwingen mee. "Alle hotels en openbare gelegenheden zijn een risico", schrijft een oppositiebeweging.

"De verborgen camera's filmen alles. Zorg dat je alleen seks hebt onder de lakens, en trek onder de douche zwemkleding aan". "De boodschap is duidelijk", zegt Ismaïlova. "Het is een volksfeest, alleen heeft het volk er geen moer aan".