Het was een fenomenaal stukje camerawerk. Na een paar concerten en een grote lichtshow op het Manegeplein spraken Dimitri Medvedev en Vladimir Poetin de enorme menigte toe. Door Olaf Koens.

''We hebben de overwinning en we geven dit niet meer uit handen”, zei Medvedev - maar de camera zoemde in op Poetin. Hij kreeg tranen in zijn ogen en verslikte zich. Het hele land zag het. Poetin huilde.

Ook Galina en Vera zagen het, twee meisjes van 17 uit Lipetsk - een stad een paar honderd kilometer van Moskou. Ze hadden samen een plekje weten te bemachtigen niet ver van het podium.

Met tienduizenden leeftijdsgenoten waren de in de vroege morgen naar Moskou gebracht. Ik kwam ze tegen toen ze de bus uitstapte. Ze moesten fanatiek met vlaggen zwaaien, maar eerst wilden ze naar de McDonalds. Er is in Lipetsk geen McDonalds.

Even in Moskou kijken

De meisjes waren allebei vijf jaar oud toen Boris Jeltsin de grijze ambtenaar Vladimir Poetin als zijn opvolger aanwees. Hij bleef twee termijnen lang, stapte vier jaar aan de kant als premier, en komt nu gewoon terug.

Omdat de ambstermijn is opgerekt naar zes jaar zou Poetin theoretisch gezien nog twaalf jaar kunnen blijven. Galina en Vera zijn dan 29 jaar.

"We mogen nog niet eens stemmen", zei Galina toen ze de bus uitstapte. ''We zijn natuurlijk wel voor Poetin. Maar we willen vooral even in Moskou kijken". Uren lang stonden de tienduizenden jongeren in het gure winterweer op het plein. Poetin liet later weten dat hij huilde vanwege de wind die zo ongelukkig in zijn gezicht blies.

Echte tranen

Galina en Vera vonden er maar weinig aan. Per telefoon leggen ze de volgende dag uit dat ze na twee uur zijn weggelopen.

''Het zou een gaaf concert worden, maar het was hartstikke saai met allemaal speeches", legt Vera uit. ''Net alsof je naar de televisie kijkt. Toen het heel koud was zijn we terug naar de McDonalds gelopen".

Bus

In de bus terug naar Lipetsk werd wel gehuild. ''Omdat we weg zijn gelopen is onze begeleider kwaad geworden en hebben we het zakgeld nooit gekregen", vertelt Vera. De meisjes balen.

''Als ik volgend jaar mag stemmen, dan stem ik in ieder geval niet op Poetin", zegt ze. Daar gaat het Kremlin het nog moeilijk mee krijgen.