Hij trok de gesp van de veiligheidsriem wel tien keer recht, kamde neurotisch zijn haren en had zelfs een flesje mondwater gekocht. Er kon niets meer misgaan. Behalve dat het niet waar zou zijn. Door Olaf Koens.

Vlucht KL0907 is een bijzondere. Je checkt aan het begin van de avond in op Schiphol, en drie uur later ben je in Moskou, waar het vanwege het tijdsverschil al drie uur 's ochtends is. De meeste reizigers knipperen met hun ogen en willen zo snel mogelijk naar een hotel.

Behalve Jan. Hij wilde eerst bloemen kopen. We zaten de hele reis naast elkaar, maar hij had geen woord gezegd. In de aankomsthal vertelde hij zijn hele verhaal in een paar minuten.

Alleen

Hij kwam uit de Betuwe en erfde de boerderij van zijn ouders. Hij had twee volwassen kinderen en een gebroken huwelijk. De boerderij ging over de kop, uit de opbrengst van de veiling kocht hij een kleine gezinswoning in het dorp verderop. Alleen zijn grove handen verraden zijn vorige bestaan.

En alleen is maar alleen. Via internet had Jan een vrouw leren kennen. Dat ging allemaal niet zo moeilijk. 'Ik spreek niet zo goed Engels, maar heb aan de andere kant niet veel woorden nodig', vertelde hij. Het was een vrouw met diepblauwe ogen die, net als hij, diep ongelukkig was.

Waarschuwing

Tussen Geldermalsen en Vladivostok mocht 10.000 kilometer liggen, voor het eerst in jaren voelde Jan zich weer begrepen. "En die Russische vrouwen weten tenminste hoe het moet", knipoogde hij. Hij had haar vliegtickets betaald, een flinke som geld overgemaakt en op de ambassade zouden ze trouwen en voor de verblijfsvergunning zorgen. Hij had drie nachten in Hotel Savoy geboekt. Alleen de bloemen ontbraken.

Het staat zelfs als een waarschuwing op de website van de Nederlandse Ambassade in Moskou. "In plaats dat men contact heeft met een Russische vrouw blijkt dat men in veel gevallen te maken heeft met een geraffineerde criminele organisatie die doormiddel van het inspelen op de gevoelens van hun slachtoffers grote sommen geld verdienen".

Er was die dag geen vlucht uit Vladivostok. Jan stond nog uren alleen op de luchthaven tot het hem begon te dagen. De reis terug naar Geldermalsen was nog nooit zo pijnlijk geweest.