Als u deze zinnen leest lig ik hoogstwaarschijnlijk met een oranje prop in mijn mond ergens in de kelders van Soestdijk, vlak naast een van de 14 opgezette panda’s die Prins Bernhard tijdens zijn zo rijke leven naar een of andere Chinese God heeft geschoten. Door Nico Dijkshoorn.

Ik ga in deze column iets kritisch schrijven over de koningin. Zie het maar als mijn waxinelichtje. Ik weet dat ik met vuur speel. De laatste drie mensen die iets te dicht in de buurt van Bea kwamen zijn of dood of zitten in een dwangbuis uit te leggen dat ze niet krankzinnig zijn.

In dit koninkrijk kan je ieder weekend in een stadion gaan staan, gezellig met zijn allen zingen dat supporters van de tegenstander moeten worden vergast, je kunt daarna met zijn allen uit balorigheid een frietkraam omduwen, je kunt met een shawl van Feyenoord in je reet in een Amsterdamse gracht pissen, je kunt een suppoost helemaal verrot schelden en zijn pet van zijn hoofd afslaan en dan staat er na de wedstrijd een speciaal geprepareerde trein klaar om je weer naar huis te brengen.

Opgesloten

Ga langs de route van de gouden koets staan, gooi een waxinelichtje en je wordt langer dan een jaar opgesloten. Kruip vlak voor een concert op een podium als de koningin aanwezig is, zeg dat je Jezus bent en drie dagen later word je al officieus krankzinnig verklaard.

Ga in het concertgebouw zitten en gedraag je alsof je Jezus met tieten en een kroontje bent en je mag tot je dood aan toe op kosten van de staat reizen, wonen en geld uitgeven.

Schreeuw op de Dam en je wordt opgepakt omdat de koningin zo van je schrok. Schiet vlak naast een Afrikaan een geweer leeg op een olifant en ze maken een televisieserie over je. Als je schreeuwt zonder blauw bloed ben je een verwarde man, als je miljoenen van Lockheed in je zak steekt dan ben je een schavuit.

Genadeloos

Het koningshuis gaat genadeloos om met andersdenkenden. Afwijkend gedrag in de buurt van onze vorstin komt je bijna in alle gevallen op eenzame opsluiting te staan. Raar en verward is gevaarlijk. Daarmee plooit Beatrix zich moeiteloos naar dit kabinet. Deze regering vertrapt vrijdenkers, raakt kwetsbare mensen waar ze ze maar kan raken en weet beter dan welk kabinet dan ook wat normaal gedrag is en wat niet.

Het is wrang dat juist binnen de koninklijke familie sterk afwijkend gedrag altijd is bejubeld. Koningin Juliana was tijdens een van haar laatste televisie-interviews knetterdement. Ze sloeg met haar vuist op tafel, schreeuwde, gedroeg zich gedesoriënteerd en dat werd indertijd beloond met een klaterend applaus. Op de achtergrond zag je Prins Bernhard een pijpje stoppen. Heerlijk, dat gekke wijfie van hem.

Steken

Prins Claus, de man van Beatrix, knipte op een podium heel theatraal zijn das doormidden. Met een schaar. Waar je mee kunt steken! Niemand schrok daar van. Niemand duwde hem achterin een busje. Claus werd fysiek steeds kwetsbaarder en toch mocht hij, bewegend als een loden pop vol brons, naast de koningin blijven zitten. We deden allemaal net alsof dat helemaal niet gek was.

Ik vraag mij wel eens af wat er gebeurt als een van Willem Alexander's kinderen het syndroom van Gilles de La Tourette ontwikkelt. Ik voorspel het u: we gaan met zijn allen vertederd zitten lachen om zo’n kleine bengel die steeds heel hard SCHIJTREET door welke feestelijkheden dan ook roept.

Laten we kijken of wij dat ook mogen. Ik ben voor een experiment. De komende koninginnedag staan we met zijn duizenden langs de route en roepen, als de paarden en de koets voorbijkomen heel hard SCHIJTREET. Benieuwd wat er gebeurt. Tot dan.