Ik kreeg enkele dagen geleden van Laurens Verhagen, mijn baas bij NU.nl, het gebruikelijke jaaroverzicht. Welke columns van welke columnisten werden het meest gelezen. Een heerlijke lijst, die vooral een vernietigend inzicht geeft in uw leesgedrag. Dat is niet best. Door Nico Dijkshoorn. 

Onder mijn columns bent u wel altijd aan het schreeuwen dat ik een voorbeeld moet nemen aan die en die en dat ik meteen moet worden ontslagen omdat u het allemaal veel scherper en beter kunt formuleren, maar ondertussen - en dat staat nu zwart op wit - leest u het liefst over dildo’s, ontharen, seksbommen en over het verkrachten van eenden.

Van alle columns die er op NU werden geschreven vond u deze twee het mooist: ‘Seksbom ontploft’ (een column over Tatjana) van Paul de Lange en ‘Geluidsoverlast’ van mij. Ze eindigen respectievelijk op nummer 1 en 2, met ongeveer 25.000 meer views dan alle andere columns. Een column met de titel “geluidsoverlast’ zo hoog in de lijst lijkt op een trendbreuk, maar niet als je naar de inhoud kijkt. De column gaat over de geluidsoverlast van vibrators.

Diertjes

Daar schrijf ik over omdat u daar dol op bent. De cijfers bewijzen het. U leest het liefst over diertjes, vibrators en televisieprogramma’s van een dag geleden. Ik vind dat een prettige gedachte. Het geeft een zekere rust. Als je voor het Financieel Dagblad schrijft moet je van alles vinden op een columnist-achtige manier.

Bij NU is dat helemaal niet nodig. Natuurlijk schrijven we ook heel serieuze of boze columns, maar je weet dat er een vangnet is: als je het echt niet meer weet dan schrijf je een column over een op hol geslagen anus-eitje. Vindt u prachtig. Iedereen blij.

Daarom, omdat er al genoeg ellende is, zal ik in de toekomst nog meer columns schrijven over kleine diertjes die seks hebben met een vibrator terwijl ze Zomergasten kijken met daarin een fragment over Tatjana.

Gezwollen ballen

U mag best weten, ik schaam mij een beetje voor u. NU is een nieuwssite en we doen hier allemaal heel erg ons best. Kosten noch moeite worden gespaard om het nieuws te duiden en om grote gebeurtenissen direct in een breder perspectief te plaatsen. Maanden is er gewerkt aan een speciale Tour de France special, maar u lijkt die alleen te willen bekijken als er de volgende stukken op staan: ‘Johnny Hoogerlands gezwollen ballen zijn goud waard.’

Wij doen hier ons best en zoeken uren naar de juiste foto bij de juiste tekst, maar nu we weten dat u daar allemaal met de broek om de schoenen op zit te wachten is de lol er wel een beetje af.

Breivik

U eet uit mijn hand als kleine, gretige knaagdiertjes. Ik hoef alleen maar het woord “roomeikeltje” in de titel te gebruiken en u krioelt om mij heen. Ik probeer echt van u te houden, ik probeer u te begrijpen en ik zou ook willen dat het allemaal veel genuanceerder lag, maar ik kijk net naar de hoofdpagina (19.54 uur) en daar staat het toch echt, in het rijtje ‘meest gelezen’.

U las het liefst over Breivik, die al voor de aanslagen werd verdacht door de politie, maar meteen daarna leest u graag over enkele goudvissen die 134 dagen zonder eten hebben overleefd. Legt u dat maar eens uit.

Goudvissen

U hebt vaak wat aan te merken op mijn columns. U trekt mijn autoriteit in twijfel als het om dierenkennis gaat. U wilt columns met een kop en een staart. Maar dat blijkt niet uit de cijfers. U leest blijkbaar het liefst naakt over goudvissen.

Ik weet wat er nu gaat gebeuren. U gaat in de reacties allemaal schrijven dat u altijd aangekleed leest en dat u het liefst een goede column over de economische crisis leest, maar ik weet beter. U snakt naar een column over opengewerkt ondergoed. Geef dat dan toch eens gewoon toe.

Ik ben de lulligste niet. Ik ben een broodschrijver en geef u wat u wilt. Volgende week een column over een slachting onder vierhonderd goudvissen waar de politie al jaren van op de hoogte was.