Ik loop me al enkele weken enorm op te winden over een filmpje op internet. Iedereen stuurt het naar elkaar door en overal vallen de mensen over elkaar heen om het de hemel in te prijzen. Waar gaat het om? Door Nico Dijkshoorn.

Dave Grohl, de zanger van Foo Fighters treedt op en stopt opeens met spelen. Er wordt gevochten in de zaal. Dave spreekt de vechtende jongen toe.

Dit zegt hij. “Hehehehehe!!! You don't fucking fight at my show you asshole. Let me see him, who's fighting right now? It's that guy in the stripped shirt. Hey motherfucker look at me, get the fuck out of my show right now. I don't put up with that bullshit - you people came here to have a good time and that guy can fuck off. You don’t come to my show and fight. You come to my show and fucking dance, you asshole.”

Opa Bakkebaard

Aldus Koning Pathetisch Dave Grohl. Hij stuurt als de eerste de beste Opa Bakkebaard iemand de zaal uit. Dieper kan de rock’n roll niet zakken. De zanger van een band die zich gedraagt als de eerste de beste buurman die dreigt je leren bal stuk te snijden als hij nog 1 keer in de tuin komt.

Dave Grohl is de PVV’er onder de muzikanten. Eigen zaal eerst. Je mag dansen op zijn kutmuziek, of anders oprotten.

Lunchbox

Ik heb het filmpje talloze malen bekeken. Als er iemand met een Gibson vol in zijn nek moet worden geramd dan is het Dave Grohl. Desnoods preventief. Dit is nog maar het begin.

Binnen een half jaar staan er bij concerten van Foo Fighters alleen maar mensen met keurig gescheurde spijkerbroekjes met een Foo Fighters Lunchbox onder hun arm doodsbang naar Foo Fighters te luisteren. Iedere beweging kan er een te veel zijn.

Twee dingen verbazen mij. De ingestudeerde show van Grohl en het gemak waarmee iedereen dit voor waarheid aanneemt. Als je het filmpje terugkijkt vallen een paar dingen meteen op. De cameramensen weten wat er gaat gebeuren. De close-ups zijn te mooi, de schakelingen naar de zaal zijn te bedacht

. Het zaallicht is meteen aan, zodat er goed gefilmd kan worden. Als Grohl na zijn volksmennerij stopt met spreken krijgt hij een ovatie. Tijdens het applaudisseren maakt de camera een Once Upon a Time in the West-achtige beweging naar de nok van het gebouw. Het is volstrekt duidelijk: de regisseur wist van te voren wat er ging gebeuren.

Veelzeggend

Niemand luistert blijkbaar naar wat Grohl echt zegt. Hij heeft het over “zijn show”. Dat is veelzeggend. Grohl staat blijkbaar niet met een band op het podium, maar ziet optreden als “zijn show”.

Alleen het woord al. Show. En dan die laatste zin. Dansen op muziek van Foo Fighters? Wie wil er dansen tijdens een concert? Dansen, dat doe je aan zee, met die jongens van Blof loerend vanuit de duinen.

De vechtende jongen had waarschijnlijk de twee klassieke concertgangers achter zich, de gekmakende figuren die tijdens een concert de vakantiefoto’s door staan nemen. Zelf heb ik tijdens een concert van Underworld de volgende tekst vlak achter mij horen schreeuwen: “Nee, joh, wij gaan dit jaar lekker met de kinderen in de caravan naar Zuid-Duitsland!!”

Koning Braaf

Dave Grohl staat inmiddels voor alles wat er fout is gegaan in de rock’n roll. Hij is Koning Braaf met de uitstraling van een popheld. Altijd waaien zijn haren net iets te bedacht naar links. Dat ziekmakende gedweep met zijn oude helden en dat gekmakende gepreek als hij meer dan zeventig mensen voor zijn neus heeft.

Dave Grohl was jaren lang de drummer van Nirvana. Ik zag ze optreden tijdens Ein Abend in Wien, een jaar of 15 geleden. Het optreden duurde ongeveer een kwartier. Daarna sloeg Kurt Cobain het hele podium kort en klein. Dave Grohl heeft jaren lang Cobain vlak voor zich gehad. Iedere avond werd zijn drumstel in elkaar gerost. Roadies kregen van Kurt onverwacht een gitaar in hun nek. Ik heb Dave in die tijd nooit horen klagen over een kapot drumvelletjes.

Dave wil nu dat u danst en dat u een fijne avond hebt. Waar is het mis gegaan..