Las ik dus vandaag in een interview met een of andere TROS-nar dat tonijn eten ook al niet meer mag. Het schijnt heel slecht te gaan met de tonijn en als we niet ophouden met tonijn eten is ie uitgestorven, die vis. Zielig. Door Bert Brussen.

Daar moet je toch niet aan denken, een uitgestorven vissensoort. Er is veel leed in de wereld maar niets komt over het uitsterven van een vissensoort heen. Dus geen tonijn meer eten lieve mensen, dat is vanaf heden zeer incorrect.

Er schijnen zelfs mensen te bestaan, meestal lijden ze aan een apart soort van Jezus-complex, die obers lastig vallen met hun gejammer over tonijn. Dat tonijn niet meer op de kaart mag enzo. Ecoterroristen, cradle to cradle hippies, carbon footprint geteisem, groene rukkers, dat soort volk.

Types die naast je in de trein een appel gaan zitten eten. Van die lui waar je hoofpijn van krijgt als je er te lang naar kijkt. Met zo'n ernstig voorhoofd waar je het liefst het woord 'HUMOR' met een stuk ijzer in zou willen branden.

Tonijn is namelijk lekker. Of lekker: naast het patatje speciaal met zo'n lekker zachte lauwe muurkroket bij de Febo na het stappen is tonijn (het liefst die uit zo'n blikje, op water) voor door je pasta met buffelmozarella het lekkerste wat er is.

Verder is tonijnsalade op de schaal van snel bedervende salades waardoor je een groot risisco op EHEC-besmetting loopt een van de beste zomersalades voor op de toast (van die goedkope Euroshopper-toastjes moet je hebben, niet van die fancy tapenadeshit met opstaande randjes enzo) en zou sushi überhaupt niet bestaan zonder tonijn.

Tonijn is dol-fijn. Eet daarom meer tonijn. Nu het nog kan, kijken en er bij zijn, op = op. We mogen maar wat blij zijn dat wij als generatie de laatste restjes tonijn mogen wegvissen en verorberen. Hebben wij even mazzel.

Mensen die kinderen nemen (en die heb je dus, mensen die kinderen nemen, ik ken ze) zullen straks aan hun kinderen moeten uitleggen dat pappa en mamma nog wél gewoon lekker voedsel hadden en niet alleen maar van dat veantwoorde eerlijke bio-voedsel hoefden te eten.

Want dat zul je dus zien, dat het straks verplicht is om biologisch eerlijk voedsel met een of ander Max Havelaar keurmerk te eten. Binnen nu en tien jaar komen er van die huilridders met teveel dierenliefde aan de macht waardoor wij allemaal worden gedwongen een net zo'n saai, smakeloos, stom, correct leven te leiden als van die vouwfietsbezitters.

Kan niet anders. Gaat altijd zo in Nederland. Regering na regering worden er wetten gemaakt die zoveel mogelijk genot kapot maken. Roken, drinken, vet eten, suikers eten, vlees eten, tonijn eten, rechts stemmen, ironie bedrijven, neuken zonder condoom...mag allemaal niet. Veel te lekker allemaal. Moet stuk, en snel. Iedereen aan de taugé en de komkommer! Ongeschild, want dan behoud je de meeste vitamines.

Voor mij als beroepspuber is het inmiddels een hele dagtaak geworden om me expres niet aan al die drammerige regeltjes van groene naiefmensen te houden. Elke ochtend moet ik mij met drie multidiameter douchekoppen douchen om voldoende water te kunnen verspillen.

Batterijen gaan bij het oud papier of worden gewoon begraven in de tuin (tip!), terrasverwarmers staan zomer's buiten en 's winters binnen te loeien, de hummer draait altijd eerst een uurtje stationair, op van die verschillige Vara-dagen dat iedereen een uur lang zijn lampen uit doet gaan bij mij de bouwlampen aan en ik draag uitsluitend bont als ik mijn dagelijkse portie fois gras naar binnen werk.

Geen pretje kan ik u vertellen, maar iemand moet het doen. Dat het wekelijks vissen op tonijn met een dolfijnennet daar ook nog bovenop komt is een extra drempel die moet worden genomen maar ik draag dit juk graag voor u.

Ga ik nu even wat korenwolven roosteren. Boven een vuurtje van tropisch hardhout. Aangemaakt met uranium, dat brandt langer.