Ik wilde hier schrijven over Egypte en Iran, maar er is belangrijker nieuws. De radioactieve straling in Tsjernobyl heeft zeer waarschijnlijk een negatieve invloed op de hersengroei van vogels in de omgeving. Ik vind dat hartverscheurend. Door Nico Dijkshoorn.

Zet zo een bericht naast het zogenaamde grote nieuws en je snapt opeens weer waar het in de wereld echt om draait. Om vogels.

Natuurlijk is het vervelend als je in Egypte woont. Daar zit je met een stuk witbrood in een tent te wachten tot je weer voor woekerprijzen miniatuurpiramides aan een sleutelhanger aan toeristen kunt verkopen. Daar loop je als familie van een Nederlandse vrouw midden in Iran naar het verbrande oortje van een leguaan te zoeken.

Dat is wat ik heb geleerd deze week: als er een Nederlander in Iran wordt vermoord is het een politieke rel, als er 130 verkrachte vrouwen geroutineerd met een shovel in een graf worden geplempt, dan is het een Iraanse binnenlandse aangelegenheid. Het helpt erg als je, vlak voordat je wordt vermoord, met een gek dier op de foto gaat. Dan vinden mensen je meteen een leuk wijf.

Allemaal heel ernstig, maar niets vergeleken bij dit verbijsterende vogelnieuws. Russische vogels worden dommer. Voor de Russen moet dit een vreselijke klap zijn. Ik ben nog maar een half jaar geleden drie weken lang in Snzevlitsz Brkavaza geweest, een heel leuk klein plaatsje vlak onder Njepr, onder andere bekend door de jaarlijkse kampioenschappen conservenblik gooien, vorig jaar nog gewonnen door de outsider Djvers Njopr die een blik zalm op olie (546 gram, uitlek gewicht) 121 meter weggooide. Daar, in Snzevlitsz Brkavaza, zitten ze opeens opgescheept met een analfabete vogelkolonie.

Dat vind ik vreselijk. Ik heb nog nooit mensen gezien die zo trots zijn op hun vogels. Russische vogels, en dan specifiek die uit Snzevlitsz Brkavaza, waren tot nu toe juist de slimste vogels ter wereld. Ik heb, toen alles nog goed ging, twee jonge spreeuwen eenvoudige schaakproblemen zien oplossen. Ik heb een Witte Loeri in de voortuin van Vladimir Baluki een perfecte Cito-toets zien invullen. En dan dit.

Ik heb net beelden gezien uit Rusland en de tranen liepen me binnen een minuut over de wangen.Ik heb een zwaan gezien die stomverbaasd naar zijn vleugels zit te kijken. Hij wappert er af en toe mee en kijkt dan wat er gebeurt. Het hele idee van vliegen is uit hun hersenen verdwenen.

Ik krijg van van bevriende vogelliefhebbers verhalen binnen over 63.000 kraaien die vanochtend lopend naar het zuiden zijn vertrokken. Russische eenden zitten nu al wekenlang doodsbang naar hun eigen poten te loeren. Wat doen die vliesjes tussen hun tenen?

In hun domheid worden vogels overmoedig. Waar de intelligente vogel precies zijn beperkingen begrijpt, daar kloten deze Russische proletenvogels nu maar wat aan. Ze worden - niet meer gehinderd door enig besef van ruimte en tijd - overmoedig. In Minsk proberen, op het moment van schrijven, 130 Russische meerkoetjes het wereldrecord Paella klaarmaken te verbeteren.

Geen enkele vogel valt nog iets te leren. De beroemde Russische variété-artiest Magic Goelog en zijn Archipels, die in heel Rusland veel succes had met een vogelact, heeft de helft van zijn vogels in godsnaam maar opgevreten. Drie maanden geleden kwamen ze nog vliegend op met een roze cape in hun bekjes, raasden ze op volle snelheid door brandenden hoepels en klapperden ze met hun bekje het Russisch volkslied. Nu is dat opeens over. Ze willen de kleedkamer niet meer uitkomen en vreten elkaar uit verveling kaal.

Ik roep iedere NU.nl lezer op om een vuist te maken voor de Russische vogels. U weet zelf hoe erg het is als je 6 hele domme kinderen hebt. Ik ken uw kinderen. Meestal reageren ze onder mijn column. Laat het zover niet komen. Steun de Russische vogels. Omdat hersenen ter grootte van een ingedroogde walnoot ook hersenen zijn.