De campagnefilmpjes van Trots op Nederland zijn zo slecht dat je nog steeds hoopt dat het een grapje is. Hier gaat nooit meer iemand overheen. Door Nico Dijkshoorn.

Voor wie ze niet heeft gezien: Rita Verdonk loopt als Jezus met tieten langs slecht geacteerde misstanden.

Het beroven van bejaarden, het overvallen van winkeliers, het aan haren trekken van onze roomblanke dochters door scooter-nomaden et cetera.

In een ander filmpje loopt Rita als Badjuffrouw Eng door een zwembad en zien wij de helft van haar kiezers aangekleed in het water staan.

Rita legt uit dat het zo niet langer kan. Het water staat ons tot aan de lippen. EN DAT KAN GODVERDOMME ZO NIET LANGER. Zoiets, maar dan nog 697 slechter dan ik nu schets.

Rare plekken

Het leuke is dat ik de amateur toneel-vereniging, waar ze deze promo’s mee heeft opgenomen, goed ken.

Twee maanden geleden heb ik hun laatste voorstelling gezien, een bewerking van King Lear, geheel geacteerd in het afhaalgedeelte van Chinees restaurant Tong Ah. Het is hun specialiteit, heel slecht acteren op rare plekken. Ik heb ze Macbeth zien spelen in de VVV van Lisse. Dat soort werk.

Propagandafilm

Nu acteren ze in campagnefilmpjes van Rita’s partij. Door de hilarische overdrijving hebben deze promo’s, bedoeld of onbedoeld, de sfeer meegekregen van een Syrische propagandafilm.

Vervang het Nederlands door wat geblafte Arabische verwensingen, monteer een keppeltje op de hoofden van de misdadigers in het filmpje en je hebt een naoorlogs monument van peilloze domheid.

Zwembad

Het filmpje in het zwembad, daar heb ik het meest naar gekeken. Ik houd van zwembaden. De romantiek van de kleedhokjes. Daar waar je voor het eerst andere mensen rook. Het zwembad waar je leerde dat je nooit hard met natte voeten een hoek om moet hollen.

Voor mij een magische plek. Het zwembad staat symbool voor onbezorgdheid. Twee hoofden boven water, dat van jou en dat van Marieke uit klas 3a en dan even heel kort de aanraking van haar been onder water. Je weet meteen: ik ben niet Erwin Olaf. Ik ben een hardcore hetero en ik blijf in Nederland.

Vlassnorren

Die romantiek heeft Rita niet gevoeld toen ze het zwembad als lokatie koos. Rita kent alleen maar zwembaden waar Noord-Afrikaanse vlassnor-verkrachters onze dochters, haar dochter, pro-actief proberen te bevruchten in de hoek van het grote mensen bad. In zo een zwembad heeft Rita haar promo opgenomen.

In het water staan een tiental mensen met hun hoofd net boven water. Dat acteert zo te zien niet echt lekker. Je kunt beter met je zwembroek tussen 400 ganzen een tekst op moeten dreunen.

Dan verschijnt Rita in beeld. In de eerste versie van het script wilden ze haar over het water laten lopen, maar Rita heeft dat laten schrappen. Daar moest ze nog wat op oefenen.

Verzopen

Rita loopt langs de rand van het zwembad en schreeuwt dat het zo niet langer kan. Het water staat ons tot aan de lippen. Achter haar verzuipen al haar kiezers. Het filmpje roept veel vragen op. Wie vond dit een goed idee?

Hier hebben mensen over zitten vergaderen, er zijn scripts geschreven, aangepast, er is nagedacht over de boodschap en de visuele ondersteuning. Uiteindelijk moet er iemand hebben gezegd: leuk idee, we gaan met zijn allen in een zwembad staan. Pakkend beeld.

Kluitje

Andere vraag: de acteurs in het water, zijn zij trots op het filmpje? Zullen zij veel worden herkend? Die kans is klein. Alleen als ze deze zomer met hun hoofd half boven water in de Noordzee naar ons gaan staan turen is er enige kans op herkenning.

En de laatste vraag: hoe gaan de volgende filmpjes eruit zien: we worden met een kluitje in het riet gestuurd. Daar staan ze, dezelfde acteurs naakt in een bos riet, met een kluit aarde op het hoofd gebonden.

Ander filmpje: Rita Verdonk naast een vliegtuigwrak en dan de tekst: veel besluiten komen zo maar uit de lucht vallen.