Twee homoseksuele pinguïns hebben een ei proberen uit te broeden. Dat is prachtig nieuws. Nichtenpinguïns zetten mensen graag op het verkeerde been. Dit in tegenstelling tot de hetero-pinguïn. Die doen juist typische pinguïndingetjes, zoals lopen als een pinguïn. Doen ze expres, pinguïns, omdat wij dat zo leuk vinden, dat waggelen. Door Nico Dijkshoorn

Vergelijk het maar met Nederlandse acteurs. Die kunnen heel goed acteren, maar in Nederlandse films articuleren ze alsof ze hun tekst in een leeg soepblik staan te schreeuwen. Omdat wij dat mooi vinden.

Zo is het ook bij pinguïns. Een beetje volgroeide pinguïn loopt de 100 meter binnen de 12 seconden, maar dat ziet er dan opeens niet pinguïn genoeg uit.

Heteropinguïns hebben het nog behoorlijk goed voor elkaar. Tijdens het sporten worden homoseksuele pinguïns altijd als laatste bij een team gekozen. Zij doen daar niet moeilijk over. Homoseksuele pinguïns tongzoenen niet in het openbaar met andere mannetjes. Het blijft vaak jaren achter elkaar alleen maar bij wat veelbetekenend kijken en een beetje truttig met hun vleugelarmpjes wapperen.

Laat ik het zo zeggen, homo-pinguïns laten zich er niet op voorstaan. Wat dat betreft zijn pinguïns heel conservatief en weer heel anders dan bijvoorbeeld het nijlpaard, een van de homoseksueelste dieren ter wereld.

Als je die hun gang laat gaan, staan ze de hele dag ritmisch op The Village People te bewegen. Een volwassen mannetjesnijlpaard, en dat is onderzocht, bestaat voor bijna 96 procent uit zaad. En dat willen ze weten ook. Het nijlpaard is de kiwi onder de dieren.

Zonnetje

Pinguïns gaan op een hele waardige, bijna bedeesde manier om met hun homoseksualiteit. Ze lopen er niet zo mee te koop en daarom is het goed dat deze twee pinguïns, Antoine en Joseph, nu eens in het zonnetje worden gezet.

Want je kunt dan zo’n pinguïn, na zijn coming out, wel meteen kaalscheren en op een klein handkarretje door de dierentuin rijden, zoals dat nog vaak in het Oostblok gebeurt, maar wat schiet je er mee op?

In Moskou heeft nog maar twee weken geleden een homoseksuele giraffe drie dagen lang met een bord om zijn nek gelopen, met daarop alleen het woord AARS. Dus ook nog in het Nederlands, zodat dat dier geen idee had waar hij mee in de rondte liep.

Copulatiebehoefte

Ik ben blij dat deze twee pinguïns een lans breken voor de rectaal gefixeerde copulatiebehoefte onder dieren. Er staan in het bericht allemaal dingen over deze pinguïns die we anders nooit zouden hebben geweten. Ik lees bijvoorbeeld dit: “Volgens de zegsman maakt het paar het goed. Ze gaan gewoon weer over tot de orde van de dag.'' Dat vind ik nuttige informatie.

Ten eerste is het hoopgevend dat ze een zegsman hebben. Pure winst, lijkt mij. Als je pinguïns dat zelf laat uitleggen, dan verzandt het toch weer snel in allemaal lulverhalen, over samen de afwas opruimen, die keer dat ze hun snor lieten staan of die vakantie naar Sitges. Een zegsman leidt dat allemaal in goede banen.

Het lijkt me ook een mooi gezicht, zo’n zegsman steeds een meter achter de homo-pinguïns als ze weer eens botergeil door het nachtdieren-verblijf scharrelen.

Emotie

Dat de pinguïns zijn overgegaan tot de orde van de dag, dat is ook bemoedigend nieuws. Homoseksuele dieren hebben toch af en toe de neiging om een beetje te blijven hangen in hun emotie. Is er een emmer vis omgevallen tijdens het voederen en dan zitten ze daar dan weer met hun vriend maanden over te janken.

Deze pinguïns doen dat gelukkig niet. Die gaan over tot de orde van de dag. Bij pinguïns betekent dat het volgende: de hele dag met je kop staan schudden, soms een korte keelklank uitstoten en je aan het eind van de dag helemaal leegschijten.

De zegsman staat, zegt hij zelf, voor een raadsel. Hij heeft geen idee wat de pinguïns bezielt. Ze zitten alweer op een nieuw ei. Dat vind ik, zeker voor een zegsman, naïef. Kook een ei, ga er op zitten en je begrijpt die dieren meteen.