De eerste berichten over de Michael Jackson’s film “This is it” zijn binnen. Wat de meeste mensen benadrukken is dat Michael zo ontzettend gewoon doet tegen zijn muzikanten. Door Nico Dijkshoorn

In de film groet hij ze hartelijk, zingt hij als zij muziek maken, oefent hij heel geduldig samen met de dansers en soms moet hij zelfs even lachen als iemand een grapje maakt.

De mensen die vertellen dat Michael zo gewoon is, kijken daar heel fel bij. Michael was een goed mens, godverdomme, begrepen! Het bewijs ligt er. De film.

Daarin is hij aardig dus dat is dan gewoon zo. Als Michael een hondje zag dan aaide hij het, is dat duidelijk!

Kwetsbaar mens

De rijen Bekende Nederlanders en fans die vandaag en gisteren op dwingende toon maar bleven benadrukken dat Michael tijdens de voorbereiding op de concerten juist in de kracht van zijn leven was en een heel warm, kwetsbaar mens was, dat zijn precies de mensen die Michael rechtstreeks zijn graf in hebben geprezen.

Alle figuren die nu naar zijn film gaan en daarna zo dom staan te lullen over zijn gewoonheid, zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van Michael.

In hun rare naïeve verbazing klinkt namelijk vooral 1 ding door: zij behoorden kortgeleden blijkbaar nog tot de groep mensen die Michael Jackson vooral zagen als de Koning der Freaks.

Tepels

Een door Jackson zelf zorgvuldig gekoesterd beeld. Daar zat hij in zijn Neverland aan de tepels te zuigen van een van zijn babylama’s.

Af en toe, als hij zich verveelde, bestelde hij 900 kilo Kentucky Fried Chicken en probeerde van de botjes een kip van 16 meter hoog te bouwen.

Inderdaad lag Michael aan een infuus, niet met narcose vloeistof, maar met water aangelengde gemalen boerenkool. Als het maar vreemd was.

Raar

Jackson heeft zich altijd zo raar kunnen gedragen, zo teruggetrokken, zo geïsoleerd van alles en iedereen juist door de hysterische verering van zijn fans. Een afspraak was het. Hij deed raar en verstopte zich, de fans schreeuwden vlak buiten het hek en krabden hun gezicht open als ze een glimp van hem opvingen.

Geen enkele fan heeft de laatste 30 jaar toegestaan dat Jackson gewoon bij een benzinepomp een broodje ham kon kopen. Ze zouden hem hebben verscheurd. Een leven lang hebben de fans van Jackson hem behandeld als een god. Juist zij hebben hem nooit een normaal leven gegund.

Precies die fans staan nu, na het zien van de film, met tranen in de ogen te lispelen dat hij zo gewoon is gebleven. Hij was zo beleefd. Er zat nog zo veel liefde in hem.

Domste fans

Michael Jackson fans moeten de domste fans ooit zijn. Als je naar deze film gaat en niet in de gaten hebt dat je alweer, ook na zijn dood, naar een zorgvuldig door Jackson gemonteerde werkelijkheid zit te kijken, dan ben je niet meer te helpen.

Natuurlijk liet Jackson deze repetities filmen, juist omdat hij na de concertreeks in London een film wilde monteren waarin hij als Meneer Gewoon en Meneer Lief is te zien.

DWDD

Bij DWDD zaten Inge de Bruijn, Edsilia Rombley en Elle Bandita vlak voor mij te zuchten en te blazen dat ze zo ontroerd waren. Michael, die schat, wilde ons zo graag nog 1 keer trakteren op een op Duits militaire leest geschoeide show.

Ik zag woensdagavond een paar fragmenten van een nieuw dansje, de pinguïn. Als pinguïns sinds kort marcheren als een Chinese erewacht, dan klopt dat.

Het zag er pompeus uit. Een op het oog heel ouderwetste totaalshow, met veel bewegende mannetjes, vliegende dansers, gestoot met de heupen en af en toe een lied voor Moeder Aarde.

Zinloze bijrol

Zelfs een leek hoort dat de zang van Jackson in de film zwaar is bewerkt. In de film is een drummer te zien. Een oscar voor de beste zinloze bijrol ooit. Alle muziek lijkt rechtstreeks van de cd’s in de film gemonteerd.

De intieme backstage momenten met Jackson overtuigden niet. Doodsbange dansers die trillend van nederigheid, met een soort kever-schild op hun rug, naar hun neusloze halfgod stonden te kijken. Hij deed voor hoe je je benen tijdens het dansen zo wijd mogelijk kunt doen en daar zo boos mogelijk bij moet kijken. De geile bizon, heette de dans.

Treurig

Het heeft iets treurigs. Jackson manipuleert nog steeds, over zijn graf heen, zijn fans. Als hij nog had geleefd, zou deze film ook zijn uitgebracht, met hetzelfde doel: laten zien dat hij ook maar een mens is. Een mens net zo gek en uitgekookt als zijn oliedomme fans.