Wat doe je als je je verveelt? Je luistert naar de nieuwe CD van Moke en je denkt, met een aardappelschilmesje tegen je pols, aan hun laatste videoclip. Helemaal opgenomen in het buitenland, met hun mooiste schoenen aan. Door Nico Dijkshoorn.

Moke staat eigenlijk voor alles waar ik een rothekel aan heb in de popmuziek. Bestudeerde houding, van te voren afspreken welke kleding je draagt en de kleur drumstel bij je overhemd kiezen.

Moke, de enige band die muziek maakt die goed past bij hun schoenen.

Marktplaats

Maar veel leuker dan Moke luisteren en de drift langzaam bezit laten nemen van je lichaam, is mensen op Marktplaats.nl lastig vallen.

Mag ik graag doen. Ik deed het jaren eerder al eens en schreef daar een stukje over. In de tussentijd is er inmiddels veel gebeurd.

De Marktplaats-aanbieder is nu nog weerlozer. Jaren geleden werd de site nog bevolkt door diehard-verkopers. Die nam je moeilijk in de zeik. Nu zit half Nederland op marktplaats zijn zoldertje op te ruimen. Het wemelt van de slachtoffers. Leuk.

Verwarrend

Wat ik doe. Ik zoek een aansprekende advertentie en probeer een zo verwarrend mogelijke vraag te formuleren over het aangeboden product. Twee voorbeelden.

Op de volgende advertentie: "Ik heb nog 1 zwarte kruk staan voor bijvoorbeeld aan een bar......voor een mooi bod is hij binnenkort wel misschien voor jou!" reageerde ik als volgt.

Beste Mark, ik lees net op Marktplaats dat je nog 1 zwarte kruk hebt staan. Het is hier nu half drie 's nachts en het maalt maar door mijn hoofd. Wat is er met die andere barkrukken gebeurd? Was het een heel rijtje? Dat moet wel. Niet veel mensen kopen 1 barkruk. Ze zitten namelijk nogal kudt. Een barkruk koop je als je vrienden hebt. Dat is waar de barkruk voor staat: gezelligheid. Je huis straalt uit dat je vrienden altijd welkom zijn.

Ik ben zelf nu aan mijn derde huisbar toe. Met een bel er boven, wat dus ontzettend lachen is. Mijn eerste huisbar kocht ik in 1976 en die staat nu nog bij tante Dinie. Niet kapot te krijgen. Ik heb nu een huisbar van het merk Kusters, je kent ze wel, van de reclame. "Kusters, als je van huisbarretjes houdt." En dan zingen ze er achter aan: "bij Kusters... dan zit je goed", wat een dubbele betekenis heeft, namelijk dat je goed zit, qua vertrouwen, maar ook dat je goed zit, qua zitten. Maar ik dwaal af.

Mark luister. Op een barkruk zitten, dat moet je kunnen. Je zit hoog en je wordt bijna gedwongen om lekker los met je elleboog op de bar te hangen. Dat kan raar voelen in je eigen huiskamer. Nu lag ik net in bed en dacht: hij zal die barkrukken toch niet te vroeg weg hebben gedaan? Een goede barkruk koop je in principe voor het leven.

Snap je wat ik bedoel, Mark? Wat ik dus wilde vragen, al doe je het alleen voor mij, is om het nog even aan te kijken. Geef die barkruk een kans. Natuurlijk, ik snap best dat je dood wilt als je alleen bent en je hebt als gezelschap midden in je huiskamer 1 barkruk staan. Eenzamer wordt het leven niet. Maar hem verkopen lost niets op. Je blijft eeuwig een fantoom-barkruk zien. Je kent het fenomeen: je arm wordt afgezet en je blijft jeuk houden aan een pols die je niet hebt. Zo is het ook met jouw barkruk. Al doe je hem weg, hij zal voor altijd in je huiskamer staan. Nu ga ik naar bed. Denk er even over. Ik mail je morgen weer.

En de tweede. "Circa 700 Stapelbare kunststof kisten, voor groente, fruit, boeken, aardbeiplanten, appels, peren, tomaten, rommelmarkt, zolderspullen huisraad etc.aangeboden."

Beste Bruijn, even een vraagje van Nico Dijkshoorn. Ik zie dat je 700 kunststof kisten aanbiedt, maar helaas meld je maar mondjesmaat wat er zoal in kan. Kijk, volstouwen met fruit, boeken of zolderspullen, dat kunnen we allemaal. Dat vind ik zo makkelijk. Mijn vraag is of ik er ook lemmingen in kan doen. Ik zit hier thuis door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, met 3000 lemmingen in huis. Dat geeft wat onrust. Mijn vraag is, heb jij een idee hoeveel lemmingen er in 1 kratje passen?

Om je een idee te geven: enkele jaren geleden kreeg ik, met flink wat aandrukken en de hiel van mijn schoen er in drukken, 90 hamsters in een vergelijkbare krat. Dat was tijdens de actie Hamsters voor Algerije. Als jij mij garandeert dat ik ze er in kan proppen, 3000 lemmingen, dan kom ik morgen even langs. Weet je wat, ik kom gewoon sowieso even langs. Gezellig. Tot morgen!!