NU.nl blijft toch dé site voor de serieuze vogelliefhebber. Mensen zoals ik, die kunnen genieten van een vlucht roerdompen, het baltsgedrag van de snip en het gekwinkeleer van de zachte kudtspreeuw.

Er is al ellende genoeg op de wereld, dus wat is er mooier dan goed nieuws over de ransuil.

Stel er was goed nieuws over de ransuil, wat bijna onmogelijk is omdat de ransuil een van de meest bekakte vogels is in het Nederlands taalgebied. Echt een vogel met zo’n houding van: ik ben een uil, dus ik weet het allemaal wel. Ik zeg vaak tegen andere vogelaars: de ransuil verpest het voor andere vogels.

Ransuilen staan er om bekend dat ze op het nest van andere vogels landen en dan keihard de eieren uitlachen. En dat ze ballen kunnen braken, dat is dan ook heel bijzonder of zo. Met botjes er in.

Tepelpiercings

Waar hebben we het nou over? Als ik me leegkots na een weekendje Gaypride, ligt er een bal van een metertje doorsnee in mijn huiskamer, vol met stukjes snor, tepelpiercings, vaseline en eierwekkertjes, maar daar ga ik toch ook niet heel bijdehand over doen. Ik trap ze graag dood, ransuiltjes. Zitten ze je, langs de kant van de weg, met die grote ogen heel weemoedig aan te kijken. Jaja, ze zijn zo slim, maar de onderkant van een schoen of een schep herkennen ze niet.

Maar goed, NU.nl maakte gisteren zijn naam als de meest vogel-minded nieuwssite volledig waar en kwam met brekend nieuws. Voor de leken dan. Ik zelf was al lang op de hoogte. Het gaat hier om: De Partij Voor De Dieren wil een landelijke aanpak voor vogeloverlast. In het artikel is het volgende te lezen: (...) Volgens Thieme blijken gemeenten vogeloverlast steeds vaker op een dieronvriendelijke en weinig zinvolle manier aan te pakken. (...) en even verderop (...) Thieme noemt onder meer het gebruik van eimanipulatie, zwakstroomdraden, duiventillen of het anders verpakken en behandelen van afval. (...)

Het werd een keer tijd, een landelijke aanpak van vogeloverlast. Tot nu toe kloot iedere gemeente maar wat aan. In Oudeschild bijvoorbeeld maken ze vogels aan het schrikken, door slechts gekleed in groene rubberlaarzen voor het raam te gaan staan. Dat werkt misschien een dag. Maak je daar een landelijk ding van, dan zet het misschien zoden aan de dijk, maar op deze schaal blijft het toch gerommel in de marge.

Kane

In Dordrecht slaan ze vogels dood met een pak suiker. In Weesp lokken ze vogels in schuurtjes en draaien daarna 24 uur achter elkaar de nieuwe single van Kane. Natuurlijk helpt dat, maar het kan allemaal zoveel beter worden gecoördineerd. Daar heeft de PVDD zeker een punt.

Het gaat mij alleen te snel. Definieer dan eerst het begrip overlast. Ik heb bijvoorbeeld nu al een week lang 34 wulpen in mijn tuin. Wulpen zijn vogels die het liefst in de branding kleine schaaldieren onder het zand vandaan pulken en opeten. Ik woon in Leiden. Resultaat: 34 ADHD vogels in mijn tuin, die dwars door elkaar, piepend en blazend, permanent op zoek zijn naar de zee. Ik ervaar dat niet als overlast. Ik geniet daar van. Die wanhoop. Dat is ook natuur, het gewoon even niet meer weten.

Vogelhuisje

Mijn moeder heeft een vogelhuisje, waarvan ze, vlak nadat een vogel haar intrek heeft genomen in het houten verblijf, het toegangsgaatje dichttimmert. Dan kan je zeggen, dat wilde gefladder aan de binnenkant en dat langzaam wegstervende gepiep, dat ervaar ik als overlast, maar je kunt ook zeggen: “wat een schitterend geluid. Het lijkt wel klassieke muziek, zo mooi.”

Dat is dus allemaal heel persoonlijk, overlast. Jammer dat Thieme daarom meteen naar een van de hardste middelen grijpt. Eimanipulatie. Ik vind dat een wrede methode. Dat doe je zelfs een ransuil niet aan. Vogels manipuleren, goed, dat zijn we gewend. Ik mag ze bijvoorbeeld graag de verkeerde kant op wijzen. Dat blijft ook altijd grappig, zestigduizend spreeuwen naar het noorden te zien vliegen. Maar eimanipulatie, dat vind ik schandalig. Kijk wat dat alleen al in Volendam onder mensen heeft veroorzaakt.