Een historische ontmoeting tussen Obama en Poetin. Ze ontbeten buiten, in een loungesetje van de Gamma. Ik zit al uren naar de foto's te kijken. Door Nico Dijkshoorn.

Twee wereldleiders in het model Savanne Summerbreeze, met het bijpassend tafeltje.

Zo'n donker rieten zithoek is het, die 9 miljoen Nederlanders inmiddels achter hun huis hebben staan.

Schijnt voor velen een droom te zijn, met uitzicht op de achterlijke buurvrouw aan de overkant, die weer eens grommend aan haar onderrok staat te ruiken, heerlijk genieten, met je voetjes vooruit, van tapas.

Hazes

Het nieuwe tuingebeuren. Nog maar krap 7 jaar na Hazes met zijn witte sportsokken en de blikken knakworst, zit verzameld proleten Nederland te chillen met een ondrinkbare rosé in de hand.

Als je je ogen dichtknijpt en je oor op een schelp legt, is het net alsof je bij een van de strandtentjes in Bloemendaal zit, waar ze geen papieren rekening meer geven, maar de bon in je hiel injecteren. Urineren doe je daar gewoon in een serveerster.

Tactische zet

Mooi om Obama en Poetin in rieten tuinstoeltjes te zien hangen. Aan de foto's te zien is het een tactische zet van de Russen. Het is te perfect in scène gezet, dit ongemak. Daar is over nagedacht.

De Russen hebben in ieder geval 1 ding heel goed begrepen: Obama moet je nooit laten staan. Naast hem lijkt iedere andere wereldleider op een kale armoedzaaier.

Zet Obama naast Balkenende en je duwt hem een halve euro in zijn handen. Poetin heeft dat voorzien. Die wist ook: als ik naast hem ga staan, ben ik kansloos. Naast dat swingende, losse sexy negerlichaam zou Poetin direct veranderen in een oude, aan zijn zak krabbende bejaarde.

Koude oorlog kop

Als Obama staat, gaat hij ook prachtige dingen met zijn handen doen. Is Poetin ook niet goed in. Die staat er bij alsof hij zijn handen desinfecteert. En dan ook nog eens die Russische koude oorlog kop. Niet echt lekker.

Heel slim dus om de pers te laten filmen en fotograferen tijdens het ontbijt. Dat moet je kunnen, zittend interessant zijn. Obama heeft daar moeite mee. Hij zit er bij alsof hij steeds wil opstaan. Rusteloos.

Kunstschaatsen

Poetin daarentegen is een majestueuze tuinstoelzitter. Je gelooft hem meteen. Dat kunnen Russen toch goed, zitten in vreemde situaties. Bij het kunstschaatsen bijvoorbeeld. Op de jurering wachten alsof je bij de afhaalchinees zit. Gaat ze goed af.

Op de foto eet Poetin iets uit een minuscuul glaasje. Ook dit is geniaal voorbereid. Het gaat zo te zien om een langwerpig bordje met 3 amuses, waarvan er in ieder geval 1 wordt geserveerd in een klein borrelglaasje.

U kent het wel. Mousse van eendenlever met spekschuim, afgeblust in notenvocht. Dat zijn geen fijne dingen om te eten in een gezelschap Er kan veel misgaan.

Past je lepeltje wel in het glaasje? Moet je het blaadje munt, dat uit de mousse steekt, opeten? Hoe staat dat, praten met een kabouterglaasje in je hand? Voor je het weet denken ze dat je op de landelijke fan-dag van Van Velzen bent aangeschoven.

Bronstig mannetjedier

Het lijkt op een gewoon zakenontbijtje, mannen met pakken in stoeltjes, maar daar, in die loungeset, werd een keihard spel gespeeld. Op de foto hangt Obama wat naar voren terwijl Poetin, met de benen wijd - als een bronstig mannetjedier - het vrije westen zijn kruis laat ruiken.

Hij leunt achterover en lepelt een glaasje leeg. De Amerikaanse afgezant naast Obama maakt het alleen maar erger. Die voelt aan zijn gebit, of er geen draadjes vlees uithangen.

Ook dat is minutieus voorbereid door de Russen. Laat mensen in een vreemde omgeving wat vers kruid eten en ze worden onzeker. Zo herkenbaar. Je komt blakend van zelfvertrouwen thuis na een belangrijke vergadering. Je partner vraagt hoe het ging. Je vertelt dat je alle aandacht had. Dat men aan je lippen hing.

Stuk selderij

Dan vraagt je partner: 'doe je mond eens open? Wat heb jij nou op je tand?' Blijk je, na het gezamenlijke diner, drie uur lang met een stuk selderij op je voortand te hebben staan praten.

Poetin zet Rusland met een simpel glaasje in zijn hand in een klap naast Amerika. Een man in een tuinstoel die relaxed een amuse eet, het maakt een vernietigende indruk.