Toen in 2001 de Twin Towers kapot werden gevlogen werkte ik nog in een bibliotheek. Het was zaak om de aanwezige klanten zo snel en zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van het nieuws. Door Nico Dijkshoorn.

Samen met wat andere collega’s heb ik snel een aantal televisies aangezet. De beelden maakten indruk, maar daarna stokte het nieuws.

Waarom, hoezo, waar naartoe, hoeveel, hoe lang? Allemaal vragen waarmee de toenmalige nieuwsprogramma’s blijkbaar net zo hard worstelden als ik. Er was geen touw aan vast te knopen.

De complot-theorieën vlogen over en weer. Iedereen mocht alles roepen. Er werd gegist. Dit was het begin van de derde wereldoorlog. Er bestond totale onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Iedereen riep maar wat. We hebben toen een tijdje wezenloos naar de pluimen rook boven New York staan kijken, met het geluid uit.

Retecool.com

Op mijn kamer klikte ik naar Retecool.com, een site die tot die tijd niet echt bekend stond als een nieuwsvreter. Natuurlijk, ze hadden de hipste linkjes en de leukste adresjes. Als je wilde weten waar je het lekkerste broodje kreeft met pindakaas kon eten, dan ging je naar Retecool.

Op die dag, de dag van de aanslagen, is volgens mij in Nederland het gebruik van internet definitief veranderd. Door Retecool.

Hubert, die toen nog bijna alles in zijn eentje deed, zat als een spin in zijn informatieweb en bleef de hele dag, met een ongelofelijke hoeveelheid updates, alle relevante informatie aanbieden. Net als je wilde weten wat het officiële standpunt van de Verenigde Staten was, pang, hij had een link naar de speech. Linkjes naar ooggetuige verslagen stonden handig onder elkaar.

Betrokken

Hubert van Retecool deed die dag iets bijzonders. Hij bleef bijna een dag en een nacht lang onafgebroken naar nieuws zoeken. Voor ons. De website Retecool liep die dag mijlenver voor op welk nieuwsmedium dan ook. Dit was internet zoals het was bedoeld.

Scherp, ter zake maar vooral ook, en daar komt hij, betrokken. Je voelde aan alles dat het niet zomaar een luie journalist was, die wat meninkjes onder elkaar zette. Je zag Hubert zo zitten, zwetend op zijn kamer, zijn website knedend, zijn website vullend.

Geenstijl

Gisterenochtend gebeurde er weer een ongeluk. Vliegtuig neergestort bij Schiphol. Inmiddels wijs geworden, opende ik meteen Geenstijl. Zij beloven dat ze het nieuws anders gaan brengen. Zij gaan de boel opschudden. Ze komen er aan. De luis in de pels.

Geenstijl zou, daar was ik zeker van, deze vliegtuigramp nu eens anders gaan brengen dan die neuzelaars van de NOS. Vlijmscherpe reportages. Informatie. Het leek me een mooi ijkpunt. Kijken of ze de berichtgeving over dit soort ongelukken naar een ander niveau gingen tillen.

Lui

Nee dus. Daar waar Retecool indertijd al het cynisme van zich afwierp en zich vastbeet in de materie, plaatste Geenstijl wat foto’s op de site, linkten ze lui naar een ooggetuigeverslag van een andere omroep en kwamen daarna pas om half twee ‘s middags met een volgend lollig postje over Bekende Nederlanders die wel of niet in het vliegtuig zaten.

Op dat moment waren er al 9 doden. Tussen half elf en half twee leefden de reageerders van Geenstijl zich naar hartenlust uit. Onder het eerste postje, met fijne scherpe foto’s van de ramp, stonden binnen een paar uur meer dan 600 reacties. Ik heb ze allemaal gelezen.

Bloemlezing

Geenstijl heeft beloofd dat zij, als omroep PowNed, samen met hun bezoekers de zendtijd zullen gaan vullen. Als ze woord houden is dit wat u ongeveer te wachten staat, als er een vliegtuig op een woonwijk stort. Een korte bloemlezing van de gisteren geplaatste reacties:

Dit is wel 'breaking news', hahahahah!

Dat was voor sommigen een last minutje

Van slachtoffers kan geen sprake zijn, hooguit van automutilisten, masochisten en suicidalen - want laten we eerlijk zijn: welk weldenkend mens stapt in een dergelijk vliegtuig? Juist ja. En arme sloebers, dat ook, maar die verdienen ook niet beter.

zeg es boem

Turken in de klei, toch aardig geïntegreerd lijkt me ;-)

Jammer.. Henk westbroek heeft een vliegtuig later genomen.

Hét moment voor een ramkraak in de buurt daar nu.

Een weiland... Er zijn toch goddomme wel betere plekken in 020 om neer te storten?

Weer 100 illegale turken aan de immigratiedienst ontkomen. Volgens mij is het opzet.

Ik zei nog zo geen bommetje!

Stond een vogelverschrikker in het weiland die leek op Geert wilders

Geen een Turk naar het paradijs? Jammerrrrrrr!

Hebben ze die piloot al laten blazen?

De piloot is dan al lang overleden. Keihard met elkaar lachen om de wrede dood van 9 mensen. Ik ben benieuwd of PowNed deze mensen, na gisteren, nog mee gaat laten denken over de inhoud.