Na de gedegen uitleg van Anno, die de arrestatie van Karadzic gisteren in historisch perspectief plaatste, voel ik de behoefte om het allemaal iets kleinmenselijker aan te pakken. Zoeken naar de mens achter de baard. Door Nico Dijkshoorn.

Ik moet zeggen, Karadzic had een van de mooiste vermommingen ooit. Een baard met oogjes. Vader Abraham wreed anaal onteerd door 130 smurfen. Marco Bakker na 5 jaar taakstraf. Zoiets. Ik vond het schitterende foto's, van De Slager van De Balkan.

Ook trouwens zoiets prachtigs, dat soort kwalificaties. Moeten wij ook meer gaan doen. Balkenende, de Kruidenier van Het Vrije Westen, Rouvoet, de Kinderterugduwer van de Veluwe. Wilders, de Smalfilmer van De Blanken.

Kapsel

Iedereen maakte zich vooral erg druk of Karadzic spoedig werd uitgeleverd aan Den Haag, maar ik was eigenlijk maar met een ding bezig: werd hij ook met dit kapsel uitgeleverd? Helaas.

Ik lees net op deze site dat men hem al heeft geknipt en geschoren. Niet, zoals Karadzic, De Schele Barbier uit Servië, dat zelf deed, door meteen maar het keeltje mee snijden, maar juist heel netjes. Men heeft geprobeerd om die oude verlepte Elvis uit de Balkan-kuif weer op zijn hoofd te boetseren.

Saddam

Fout!! Ik neem aan dat dit is gedaan om hem te intimideren. Dat zag je bij Saddam ook. Niets is zo vernederend als vreemde mensen die aan je hoofd gaan zitten. Niet voor niets was dit een vast ritueel in het leger. Met het rigoureus scheren van hoofden wordt namelijk bewust zwaar ingegrepen in de lichamelijke integriteit.

Je levert je identiteit in. Probeer het maar eens. Mensen zijn nogal gehecht aan hun eigen hoofd. Ik heb het vanmiddag nog even geprobeerd. Ik ben in de tram gaan zitten en als mensen voor me net een tijdschrift wilden gaan lezen woelde ik woest met mijn handen over hun hoofd. Zoals je een kind droogwrijft na het douchen. Vonden de mensen niet fijn. Neem u zelf maar. Wie mogen er aan uw haar zitten? Precies.

Oliedom

Goed bedoeld dus, dat knippen van Karadzic, maar tegelijk een oliedomme beslissing. Ze hadden hem juist niet moeten knippen. Die verwaaide daklozenkop, dat uitzinnige Pieke Das hoofd, die verwaaide struik mihoen boven op zijn hoofd, ze hadden het voor straf moeten laten zitten.

Zeker nu hij zelf de verdediging wil voeren. Sta je daar voor een tribunaal, verkleed als een middeleeuwse piskijker. Wat een prachtige vernedering. Ik zou het graag hebben gezien, Captain Iglo aan de heroïne, met een te kleine broek aan zijn reet voor de rechtbank.

Glaswol

Het moet de afgelopen jaren al afzien zijn geweest. Een morele nederlaag, zo moet het hebben gevoeld, dat hij notabene met die bos licht ontvlambare glaswol op zijn schedel naar de kroeg moest. Daar zat hij dan, de grote leider, onder zijn eigen portret, net te doen alsof hij een alternatieve genezer was. Treuriger kan eigenlijk niet.

Het heeft dezelfde paradoxale dramatiek in zich als oud-nazi's die ergens in een klein dorpje opeens een cameraploeg in hun nek krijgen. Een vreemde schoonheid hebben die beelden. Beesten van mannen met een blikje knakworst in hun hand, die met gebogen hoofd voorbij de kassa proberen te komen. Opeens zo klein en onwaardig.

Gasbrander

Ik snap dat veel slachtoffers er anders over denken. Die zouden graag het haar van Karadzic met een gasbrander van zijn hoofd af smelten. En terecht. Maar nu de boetedoening toch plaatsvindt voor een officieel tribunaal, en niet - zoals bij Saddam - door Het Kwaad Zelf snel ergens op te hangen in het toilet van een buurman, had het beter ongeknipt kunnen gebeuren.

Hitler maakte er, goed gekapt, snel een einde aan voordat de geallieerden zijn snor er af konden scheren. Karadzic hebben we helaas zijn gewone haar weer teruggegeven. En dat is veel te veel.