Het is geloof ik officieel komkommertijd. Dat wordt weer een zomer lang lezen over dieren die bijna verongelukten. Over een klein stokstaartje dat overstak en gelukkig goed aan de overkant kwam. Door Nico Dijkshoorn.

Eergisteren vloog er een meeuw bijna door het wasgoed van Tante Aal. Verder het bekende braderie-nieuws. Volgende week kunt u figuratief kleien voor visueel gehandicapten in het recreatiecentrum van gemeente Oude Maag, u kunt onbeperkt bedorven yoghurt vreten voor de kinderen in Bulgarije en natuurlijk weer de bekende zomeractie van Ans Zaanstra, die laat zien hoe je gekookte worst met je vuist in een velletje propt.

U zult misschien zeggen: maar Nico, dan kom jij toch gewoon met onverbiddelijke, keiharde inhoud. Een messcherpe column over Wilders, Mugabe of iemand anders die erg in de war is. Dat zou kunnen ja, maar ik heb er geen zin in. Ik ga lekker mee in die golf van zinloos nieuws. Heerlijk. Als het aan mij ligt mag het dit jaar nog zinlozer zijn dan anders, het zomernieuws. 'De zon kwam vandaag weer mooi op.' Dat werk. 'In zijn achtertuin keek gisteren een man even kort omhoog.' Dat soort items.

Voorzetje

Laat ik een voorzetje geven en in de rest van deze column een zo zinloos mogelijk onderwerp behandelen. Niet moeilijk. Als je het over de leegste leegte hebt, over hersenverwekende gewoonheid, over stuitend misplaatste hoogmoed die nergens op berust, over een levend zwart gat, dan kom je vanzelf bij Adam Curry terecht.

Ergens in de vorige eeuw zag je Curry nog wel eens op de televisie. Als zelfverklaard internetmiljonair, als de uitvinder van de podcast (terwijl iedereen weet dat ik die uit heb gevonden op GeenStijl) als slechte DJ, als hoofdrolspeler in een televisieserie over zijn eigen tragische leven en als de man van Patricia Paay, een artieste die uw ouders misschien nog wel kennen uit de jaren 70 van de 20e eeuw.

Babbelen

Adam doet weer iets op de radio. Ik zat deze week ´s ochtends de krant te lezen ('Vrouw eet uit protest tegen alimentatie zestien kilo rauw gehakt vlak voor het gemeentehuis´), ik stond op, zocht een radiozender en hoorde hem opeens babbelen. Onmiskenbaar Adam. Kon niet missen. Hij interviewde een Europees parlementslid over de kosten van mobiele telefonie en in een nanoseconde herkende ik zijn belegen DJ stijl.

Iedere vraag van Adam duurde gemiddeld 4 keer langer dan het antwoord van de ondervraagde. Zij was er voor Adam en niet omgekeerd. Aandoenlijk vond ik het, hoe hij ons via zo´n verzakte eikelzender als Arrow probeerde te laten horen dat hij niet van de straat is. Dat is namelijk het probleem met Curry: hij heeft een levensgroot minderwaardigheidscomplex. En terecht.

Sidekicks

Het is niets en het zal ook nooit wat worden. Ik luisterde een uurtje en voelde de plaatsvervangende schaamte langzaam indalen. Soms hoorde ik een van zijn sidekicks wat gniffelen of Adam gelijk geven.

In de rest van de show legde hij uit hoe mooi het in het Verre Amerika is en vond hij dat Amy Winehouse, die tijdens een optreden iemand van de pers had geschopt, volkomen gelijk had. Adam had het aan zijn Patries gevraagd en die had het meteen herkend. Als je optreedt ben je heel kwetsbaar. Dat was ook haar ervaring.

Luchtmachtkostuumpje

Optreedt.. We hebben het hier over een zingende dwerg die in een luchtmachtkostuumpje haar in netkousen gestoken beentjes van je hupfaldera in de lucht gooide. Paay en optreden, dan heb je het over donderdagavond in Discotheek Het Slachthuis, als voorprogramma van Arie Ribbens. PatriciaPaay die Amy Winehouse begrijpt, zinlozer wordt het nieuws niet meer.

Maar goed, het ontroerde me toch een beetje. Hij wil zo graag, Adam. Bij Jensen op de bank, een paar maanden geleden, stak hij nog demonstratief een joint op. Adam probeerde spraakmakend zijn. De arme jongen weet niet dat wij hier op prime-time mannen aan hun voorhuid naar een plafond trekken en vragen of ze willen spuiten of slikken.

In de show van Jensen prees hij Roberts vakmanschap. Adam vond dat Jensen iets unieks neerzette. On-Hollands goed. Dit compliment van Meneer Belegen Troep Himself is Robert Jensen waarschijnlijk fataal geworden. Als Curry je goed vindt kan het namelijk nooit wat zijn.