Dat Apple Oostenrijk heeft uitgekozen als testgebied voor de Europese versie van de iPhone begrijp ik wel. Weet je meteen hoe het bereik in kelders is. Door Nico Dijkshoorn.

Het lijkt er inmiddels op dat iedere geile Oostenrijker een jaar of 30 geleden met een betonmolen in zijn tuin heeft gestaan om een sekskeldertje te bouwen.

Ik vind het vreemd dat vooral de locatie tot de verbeelding spreekt. Een landhuis, een dubbele wand in een flat of een in stukken gezaagde Japanner in een vrieskist tussen de bevroren bonken beenham, dat kennen we wel.

Dat is routine. Maar een kelder maakt van alles in ons los. Vooral bij programmamakers en fotografen.

Geacteerd

Je voelde het aan alles. Er werd medeleven geacteerd. Wat vreselijk voor die vrouw in die kelder. Ik probeerde ondertussen wanhopig iets positiefs te zien. Ze had wel gezelligheid van die kinderen, ze had champignons aan de muren zien groeien en ze was praktisch nooit ongesteld geweest.

Alles in afwachting van de beelden. Want nieuws is geen nieuws meer zonder beelden. Aardbevingen kunnen de halve aarde uiteenscheuren, maar het is pas echt nieuws als je een beeld hebt van een meisje dat tot haar kin in het water staat en haar ouders vertelt dat ze erg veel van hun hield.

Wij van de beeldgeneratie snappen een Tsunami pas als we hem beeldje voor beeldje op de video kunnen herhalen. " Kijk, nu gaan ze dood!"

Kelder Des Doods

Zo ging het nu ook. Het was wachten op beelden van De Gruwelkelder. Doen we ook graag, meteen fijne woorden voor zo'n kelder verzinnen. De Kelder Des Doods, De Kinderkelder, De Incestkelder.

Praat en leest smeuïger in berichten. "De vader moet meerder malen per dag af zijn gedaald in De Kelder van het Kwaad.'

Vliegen

Ik heb de berichtgeving gevolgd en ik voelde de hunkering naar MEER. Verhalen van de dochter zelf. Foto's van het bed. Foto's van de kelder. Een stervende Afrikaanse moeder met een kind tegen haar borst, overdekt met feestende vliegen, we kijken er nauwelijks meer van op.

Het zal wel. Maar een zonderlinge baardgek in Oostenrijk die 25 jaar zijn dochter en haar kinderen heeft misbruikt, dat laat de sappen stromen, dat zet de verbeelding in gang.

Weerzinwekkend

En ze kwamen, de foto's. Bijna weerzinwekkend in zijn gewoonheid. Een geinig keldertje. Een wasbakje. Grappige versieringen op de tegels en zelfs een heel lief getekend octopusje op de muur van het zitbad.

Een kunstbloem boven de toiletrol, net zo'n schuursponsje als ik gebruik en een vanzelf weer modern geworden jaren zeventig tafelkleedje. Het leek alsof iemand het gezellig had proberen te maken. Dat viel tegen.

Dutroux

Ik denk zomaar dat iedereen veel liever een kelder vol haken had gezien. Een fijne Dutroux-kelder, zodat we de gruwelen visueel beter zouden begrijpen. Iets met kettingen en armbanden en vieze dekentjes op de grond.

Deze kelder is meer iets waar je in Frankrijk wel eens met het hele gezin in slaapt als je een "rustig verblijf vlak in de buurt van prachtige natuur' hebt geboekt.

Melkboer

Het is nu weer even stil rondom deze zaak, omdat er niemand meer voor de camera kan worden getrokken. Iedere buurvrouw, melkboer en bakker heeft verklaard dat ze erg verbaasd zijn. Het huis is al duizenden keren suggestief gefilmd.

Er moet nu nieuw beeld komen anders verlegt de aandacht zich naar een andere zaak. Een Belg die twee maanden in een kelder zat. In godsnaam daar dan maar over schrijven.

Ongerijmde

Zo gaat dat met dit nieuws. De fascinatie zit hem vooral in het ongerijmde, het gruwelijke. De honger naar De Ultieme Foto van de misbruikte vrouw. Foto's van haar kinderen en daaronder de kop: ZIJ WERDEN MEERDERE MALEN PER DAG MISBRUIKT. Het is een freakshow.

Jeugdjournaal

Ik lees mijn nieuws voortaan op de site van het Jeugdjournaal. Die zeggen er onder andere het volgende over: 'Niet alleen in Oostenrijk maar ook in andere landen is dit groot nieuws. Het kan zijn dat je ervan schrikt. Kijk dan hieronder wat je kunt doen.'

Met een keurige standaard foto van een gevangenis er bij en een linkje naar de nazorg. Op een of andere manier voelt dat beter dan volwassen die de hele dag op de F5 knop zitten te rammen of er al foto's van de Kelder Van Het Kwade Zaad beschikbaar zijn.