Een verbijsterend bericht gisteren op deze site. Een student is geschorst wegens 'swaffelen' bij Taj Mahal. Dat mag dus ook al niet meer, lekker swaffelen bij een mausoleum. Door Nico Dijkshoorn.

Het is allemaal de schuld van de mobiele telefonie met ingebouwde camera. Alles wordt gefilmd. Lekker onbezorgd een potje swaffelen is er niet meer bij.

Vroeger deed ik niet anders. Als je swaffelen zei dan zei je Nico Dijkshoorn. Ik stond bekend als De Swaffelkoning. Ik nam het ook heel serieus.

Meditatie

´s Ochtends vroeg opstaan, de goede kleding aan, gezond eten, een stukje meditatie en dat alles om zo intens mogelijk te kunnen swaffelen. Je kunt wel met een stuk in je kraag naar bed gaan maar dat merk je dan toch de volgende ochtend bij het swaffelen.

Veel mensen vergeten dat het lichamelijk en geestelijk ongelofelijk veel van je vergt. Concentratie, coördinatie, ga zo maar door.

Goede moment

Veel mensen denken heel makkelijk over swaffelen, maar ik zeg dan altijd: doe het maar eens, precies op het goede moment. Zet hem maar neer die swaffelprestatie. Mensen onderschatten dat enorm. Ik heb alleen maar diep respect voor deze jongen.

Hij tilt het swaffelen in één klap naar een heel ander niveau. En dat het nu verboden wordt en dat hij er voor wordt gestraft, dat is gewoon een kwestie van slechte timing. Over zes jaar is deze man een held.

Duffelen

Het is net zoals met duffelen. Dat vond iedereen kort geleden nog ordinair maar gisteren zag ik in Ikea een man keihard tegen een kast aan te duffelen en dat vind dan niemand meer gek. Sterker nog, er stonden allemaal mensen om hem heen te klappen en te zingen.

Zo zal het ook met swaffelen gaan. Mensen zullen gaan begrijpen dat swaffelen gewoon een hele leuke manier van lekker bewegen is. Deze jongen is een pionier en geen misdadiger.

Voetbalkantine

Ik zelf kwam met swaffelen in aanraking in het openbaar toilet van een voetbalkantine. Stond ik naast een jongen die onbekommerd stond te swaffelen. De souplesse raakte me enorm. Meteen thuis zelf ook geprobeerd, voor een spiegel, en dan zie je dat je het onderschat.

Vier, vijf fullcircle swaffels en dan lag ik alweer uitgeput op mijn bed. Maar dan moet je juist doorpakken. Ik heb zelf heel veel gehad aan de instap swaffelcursus in Heiloo. In het begin is dat wat onwennig, met wildvreemde mensen swaffelen, maar dat went heel snel. Binnen twee lessen stonden we elkaar te swaffelen.

Stedelijk museum

Wat ik al zei, in mijn tijd keek er verder niemand naar om. Je swaffelde wat in het stedelijk museum voor een schilderij of je swaffelde thuis tijdens de troonrede en daarna ging je tevreden naar bed. Wist geen hond, dat je swaffelde.

Nu zit de hele wereld mee te kijken hoe je naast een heilige plek staat te swaffelen. En word je van school gestuurd. Onbegrijpelijk. Swaffelen gaat juist om respect. Een stuk van jezelf laten zien, een stukje lichamelijkheid delen met je medemens.

Ieder zijn ding

De een doet dat samen met andere mensen in een kerk, de ander swaffelt samen met vrienden naast een monument. Ieder zijn ding. Leven en laten leven. Zo zie je dat iedereen weer anders is en dat je elkaar de ruimte moet geven. Swaffelen is een way of life. Tijdens mijn reis door Afrika heb ik er alleen maar goede reacties op gekregen.

Ik wil dan ook eerherstel voor deze swaffelpionier. Een monument moet er komen. Minstens. Ergens midden op een plein, Staphorst bijvoorbeeld - ik noem maar een willekeurige stad - en laat dat dan de plek worden waar swaffelaars uit alle windstreken op een eerlijke manier hun hobby kunnen uitoefenen.

Swaffelen, omdat het moet!