The Cure trad dinsdagavond op in de Ahoyhal. Ik heb minutenlang naar een foto van Robert Smith zitten kijken. Ik werd er vooral erg treurig van. Door Nico Dijkshoorn.

Zo te zien verkleedt Robert Smith zich voor een concert als de Robert Smith van 30 jaar geleden. Je ziet hem zo in de kleedkamer zitten.

Een leuke man met sluik haar tot in zijn nek. Hij vraagt aan de gitarist of die een goede dag heeft gehad. Ja prima. Nog even op en neer geweest naar Amsterdam. Was erg gezellig. Ondertussen wordt er door een visagist twee liter behanglijm in zijn haar gegoten terwijl vier meisjes zijn haar touperen.

Norit

Hij laat zijn lippenstift opdoen door een klein blind Afrikaans aapje met 1 arm. Daarna schiet een medewerker met een alarmpistool van korte afstand twee tabletten Norit op zijn ogen.

Hij plakt nog wat gekke stickers op zijn gitaar, doet zijn zwarte nachtstola om en oefent in de spiegel zijn debiele trademark gothic lachje. Hij is er klaar voor. Hij kan aan het werk. Drie uur lang de gekwelde vleermuis uithangen.

Kurt Cobain

Wat een treurig bestaan, dat je steeds uren in de schmink moet voor een optreden of een interview. Dan heeft Kurt Cobain het beter bekeken. Vlak voordat het moment aanbrak dat hij zich iedere avond als Cobain moest gaan kleden schoot hij zich door zijn hersens.

Een verstandige beslissing. Zanger zijn van een undergroundband met zes miljoen verkochte platen en thuiskomen bij Courtney Love, die verwilderde Eucalypta Aan De Heroïne. Ga er maar aan staan.

Statement

Mooie statement van Kurt. Hij kon kiezen: of nog dertig jaar lang voor een steeds ouder wordend publiek avond na avond heel bozig een drumstel in mekaar trappen of gewoon echt underground gaan, met een deksel boven zijn hoofd.

Kurts romantische rock´n roll dood wordt nu echter bezoedeld door het schoenenmerk Converse, dat een speciale Kurt Cobain schoen gaan uitbrengen. Daar zal hij blij mee zijn.

Tienermeisjes

Schiet je jezelf door je kanis omdat je walgt van je eigen grootschaligheid, lopen er 14 jaar later duizenden verdwaasde tienermeisjes met jouw schoen in de rondte.

In dezelfde serie te krijgen: de Sid Vicious schoen, met een handig opbergvakje voor je overdosis en de Ian Curtis schoen met een gratis stuk touw er bij om je op te hangen als je een slecht cijfer haalt op school. Je vraagt je af, hoe gaat dat bij Converse, zo´n vergadering over een nieuwe schoen?

`Ok, jongens, luister. Janis Joplin liep altijd op haar blote poten dus dat is niks. Jimi Hendrix had maat 49 dus dat kost te veel stof en Jim Morrison van The Doors vind ik een heel slecht zingende water-en-vuur hippie die zijn pisgaatje aan het publiek liet zien dus die krijgt voor straf geen schoen. Denk even met me mee jongens. Een lekker catchy dode, een fijn hip rock´n roll lijk. Brood? Nee dank je, ik heb net geluncht. Wat zeg je? Een zanger? Van het Hilton gesprongen? Landde hij op zijn voeten? Nee? OK, maken dan die schoen, exclusief voor de Nederlandse markt.`

Oostenrijks sanatorium

Oh Kurt waar ben je? Ik zag hem ooit optreden in Rotterdam, bij het tweedaagse festival Ein Abend In Wien. De mensen van de organisatie hadden bedacht dat het wel geinig was als al het personeel witte ziekenhuiskleding droeg. Een soort Oostenrijks sanatorium, dat was het idee.

Kurt kwam op, speelde wat nummers en raakte zo opgefokt van de leukige artie-fartie sfeer dat hij de hele boel kort en klein sloeg. Einde concert. Leuk doen, prima, maar niet als hij muziek maakte.

Een mooi gebaar. Een krachtig tegengeluid en daarom schreef ik voor deze gelegenheid een speciaal Cobain gedicht.

Kurt is dood
Door een wang
Vol lood

Te krijgen als T-shirt en als kussensloop, met geinig opgedrukt kogelgat!