Vorige week heb ik een film gemaakt waarin ik duidelijk maak dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen enzo. Door Nico Dijkshoorn.

Alles wordt bijvoorbeeld steeds duurder en niet goedkoper en dat gaat ten koste van de werkende man met alle gevolgen van dien of zoiets. Je kunt dat soort teksten wel steeds ergens gaan staan schreeuwen, maar een film maken leek mij een moderner idee.

In mijn film maak ik duidelijk dat alles wat verboden wordt, bijvoorbeeld het roken in cafés, te hard rijden, actief homoseksuele handelingen verrichten buiten het Vondelpark en ga zo maar door, dat dat allemaal de schuld is van de Friezen.

Streekromans

In mijn film zeg ik: laat de Friezen gewoon hun Friese dingen doen, maar dan niet hier. Als je in onze provincies bent eet je gewoon wat de pot schaft en ga je een keer naar modern theater of je leest eens een gewone roman, net zoals wij. Als we onbeperkt suikerbrood willen vreten en streekromans willen lezen dan gaan we maar lekker terug naar huis.

Nou ja, dat is mijn vrijheid van meningsuiting en daar heb ik dus een film over gemaakt, echt met een script enzo en dat ik tijdens het opnemen steeds keihard CUT riep, wat nog linke soep werd toen ik vlak voor de uitgeverij van vrouwentijdschrift Opzij stond te filmen.

Ribkarbonade

Omdat ik nog wat film over had heb ik als bonus meteen de afnemende kwaliteit van de ribkarbonade meegenomen. Vroeger was die veel malser en ik gok er op dat dit de schuld is van de Polen. Ik heb een karbonade gefilmd en dan loopt er een Pool voorbij en dan zie je hem slap gaan hangen. Er zitten dus ook special-effects in de film.

Wat schetst mijn verbazing en die van vele andere slachtoffers van het grootkapitaal toen ik mijn film deze week bij verschillende omroepen aanbood en niemand hem wilde uitzenden. Zo erg is het dus al in Nederland dat je niets meer mag zeggen over Friezen en Polen.

Monddood

Maar als meneer Wilders een film maakt over Islamieten dan moeten we die allemaal kunnen zien. Staat hij moord en brand te schreeuwen dat ze hem monddood maken als geen omroep de film wil uitzenden.

Ik snap best dat ze die troep van hem niet willen uitzenden. Ik ken zijn uitzendingen in de zendtijd voor politieke partijen. Staat hij met die rare bos uitgewaaid stro, met dat belachelijke volgescheten reigernest op zijn hoofd een beetje op een Hollands strand naar de horizon te turen of er nog buitenlanders ons land binnen willen zwemmen.

Artistieke gedrochten

Nee, dat is lekker spannend! Alle films van Wilders - en ik heb ze stuk voor stuk bestudeerd - vreten zich etterend door je oogbal heen. Artistieke gedrochten. Een pratend hoofd met een vaas bloemen er naast, dan heb je het wel gehad.

Waarom zou zijn nieuwe film opeens wel een Oscar-kandidaat zijn? De film van Wilders moet niet uitgezonden worden omdat hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heel slecht is.

De omroepen zenden ook niet iedere avond herhalingen van de Mounties uit omdat de weduwe van Piet Bambergen dat nu eenmaal graag wil. Zo is het ook met Wilders film. Helaas gewoon te slecht.

Pamfletten

En ja, daar kan ik wel over oordelen voor ik hem heb gezien. Gemankeerde volksmenners als Wilders en Ayaan komen tot nu toe steeds met gedrochten van filmische pamfletten. Tegen de onderdrukking van de Islamitische vrouw zijn en dan niets anders kunnen bedenken dan wat teksten op een mishandelde vrouwenrug projecteren. Over dat niveau van film maken hebben wij het.

Van Wilders film verwacht ik niet veel anders. Dat wordt geen cinematografisch meesterwerk waarin regisseur Wilders zijn grenzen verlegt. Hoogstwaarschijnlijk is het een plak en knip werkje waarin Wilders met de beeldtaal van een autistische populist wat angstdroompjes over de Islam op een rij zet.

Enge baarden

Veel inzoomen op mannen met enge baarden, Wilders dwingende kop in beeld en wat woest geblader in een Koran.

Zijn op voorhand abominabel gemaakte filmpje trekt alle aandacht weg van waar het eigenlijk om gaat in dit land: het provocerende gedrag van Friezen en de Polen. Door mij messcherp in beeld gebracht. Maar dat mag dus niemand zien. Schande!!