Ik zat een uur geleden al ergens halverwege deze column. Ik las een schandalig bericht op nu.nl. 'Haken en ogen aan knieschot voor tbs´er.´ Onbegrijpelijk vond ik dat. Hoezo haken en ogen? Door Nico Dijkshoorn.

Wat is er mooier dan een drijfjacht op een tbs´er? Tot nu toe gebeurt dat nog allemaal heel amateuristisch, dat er drie dagen na een ontsnapping een keer naar hun ouders wordt gebeld. Of ze willen telefoneren als hij een nachtje blijft slapen. Heeft verder geen haast.

Goed, tbs´ers zijn zo bewegelijk als bronstige knaagdieren, dat weet iedereen, maar om dat haken en ogen te noemen. Wat is er mooier om de liefhebber van kleine handvuurwapens in te schakelen als er een humaan knieschot moet worden uitgedeeld?

Daar komt nog flink wat bij kijken. Veel mensen doen daar heel luchtig over. Ja, gewoon die loop op de knie, trekker overhalen en dan de tbs´er over de straat laten rollen als Arjen Robben. Maar dat is zo een misvatting!

Kleiduiven

De kunst is juist om de tbs´er op een onverwacht moment door de knie te schieten. Dus bijvoorbeeld bij urgent hoerenbezoek, vlak voordat hij in bed wil kruipen, pang, door die meniscus en dan met je veldkijker zien hoe hij naar links een wandmeubel binnenvalt. Ik verheugde me er al op. Het is weer eens wat anders dan kleiduiven schieten.

Lees ik het bericht net nog eens over, blijkt het om een knieslot te gaan. Jammer. Daar kon ik me iets minder bij voorstellen. Zit er voortaan een handig gat in de knie met een hangslot er aan? Dat je de tbs´er even snel aan een lantaarnpaal kunt binden als je boodschappen gaat doen. Ik maakte me zorgen.

Daklozenkrant

Ik vind bij de ingang van Albert Heijn de daklozenkrant verkoper al zo´n barrière. Hoe kijk je naar zo iemand? Ik probeer altijd te kijken alsof ik de hele jaargang thuis heb liggen. Ja, ik ben er dol op, de daklozenkrant. Ik spel hem! Dat probeer ik uit te stralen. Dat was nog net te doen. Maar daar kwamen nu dus ook al die op slot gezette tbs´ers bij, vlak voor de ingang. Hoe keek ik die dan aan?

Toch het bericht nog maar even goed gelezen en het blijkt allemaal veel genuanceerder te liggen. Het wordt een hightech knieslot. Op maat gemaakt. In leuke fluorescerende kleurtjes. Wat doet het tbs slot precies? 'Een knieslot dwingt een tbs'er automatisch in de hurkstand als hij zich te ver van zijn begeleiders verwijdert.´ lees ik.

Kreupel kikkertje

Briljant. Misschien nog wel leuker dan het knieschot. Je laat ze lekker over de muur klauteren, wacht tot ze door de veiligheidsgracht zijn gezwommen, laat ze een flink eind weg hollen en dan ´klik´, met 1 druk op de knop verander je ze in een kreupel kikkertje. Naar ze toe lopen en dan een beetje met ze gaan rollen. Nee dat is niet zielig. Je krijgt niet zo maar tbs. Ze daarna in hurkzit naar de kliniek terug laten springen. Het lijkt me allemaal heel leerzaam.

Ik zie veel meer mogelijkheden. We moeten dit niet beperken tot de tbs´ers. Geef Wilders een knieslot als hij op werkbezoek gaat in een Moskee. Wachten tot hij met die stuurse kop vlak voor de dienstdoende moslim staat en dan klik, of hij wil of niet, daar zit hij in nederige hurkstand met zijn gezicht naar Mekka.

Tijdens de première van zijn film wachten tot het licht uitgaat en klik, meneer de cineast zit op zijn hurken de hele voorstelling tegen de achterkant van een stoel aan te kijken.

Cruijff

Ik kan wel doorgaan. Een knieslot voor Johan Cruijff als hij te dicht bij de dug-out van Marco in de buurt komt. Een knieslot voor Jeroen Krabbé, dat geactiveerd wordt als hij begint te schilderen. Het ene moment staat Krabbé nog verf te mengen voor zijn schilderij ´Anne Frank, You are Me´ en het andere moment zit hij opeens in hurkzit met zijn voorhoofd tegen de onderkant van zijn natte doek.

In het laatste geval de afstandsbediening weggooien graag. U bewijst er iedereen een dienst mee.