Franse intellectuelen willen Ayaan Hirsi Ali omarmen. Leuk, maar laat ze eerst eens een normaal brood gaan bakken. In dat vreselijk overdreven stokbrood herken je de Franse volksaard. Door Nico Dijkshoorn..

Typisch Frans, loeren naar andere landen en het dan net anders doen. De hele wereld loopt met een hoed, zij boetseren een zwarte drol van stof om hun hoofd met een puntje er op. Met hun brood is het net zo. Overal in Europa bakt men normaal mensenbrood. Gewoon lekker kordate broden die je bij een bevrijding aan een parachute uit een vliegtuig kunt gooien.

Het casinobrood is een brood met een rijk verleden. Dat voelen die Fransen ook wel, dus dat moest weer net even anders, net even gekker. 'Weet je wat, laten we ze heel lang maken, zodat iedereen onze broden boven ons hoofd uit ziet steken als we ze in ons rugzakje naar huis brengen.´

En dan maar hopen dat de mensen denken: nou nou, wat een kunstzinnig broodje. Zo zijn Fransen. Loeren, loeren, loeren en dan iets heel lelijks maken. Komen duizenden jaren na Cheops met een glazen piramide aankakken midden in Parijs. Ik bedoel maar.

Hirsi Ali

Geen smaak, die Fransen, dat zie je nu ook weer. Wij zijn al jaren klaar met Ayaan Hirsi Ali, hebben alles al 300 keer uitgediscussieerd en iedereen, zelfs Achterlijke Eppie uit Eden, heeft zijn mening gegeven over haar politieke status. We zijn hier alweer jaren verder en hebben onze handen vol aan de volgende getraumatiseerde zonderling, Geert Wilders. Worden die Franse intellectuelen opeens wakker...

Hoort u ze als het er echt om gaat? Als Frankrijk atoomproeven uitvoert in de Stille Zuidzee zitten ze met zijn allen onder een visnet met groene glazen bollen er in te lullen over het klaarmaken van een omgekeerde appeltaart en nu staan die gesjeesde stofnesten met monden vol spinnenweb en rauwe varkenspens te schreeuwen dat Ayaan beschermd moet worden.

Drukke gedoe

Ik zie het anders. Wij moeten beschermd worden. Tegen de Fransen. Ik ga er vandaag, na de historische column van gisteren, eens een keiharde fundamentalistische Fransen column uitknallen. Het is nu wel weer even genoeg geweest met dat drukke gedoe daar ten zuiden van Lille.

Lille! Om daar mee te beginnen. Fransen zijn te dom om hun wegen zo aan te leggen dat je lekker op tempo richting Spanje kan karren. Een verveelde Fransman heeft lukraak wat verkeersborden in de grond staan drukken en we moeten het verder allemaal maar uitzoeken. De helft van de Nederlandse toeristen rijdt bij Lille nog steeds schreeuwend van ellende richting Duinkerken, of ze nu willen of niet.

School

Iets anders. Waarom moeten wij hier op school Frans leren spreken? Waar wordt dat dan nog gesproken? Nee, daar heb je wat aan, dat je ergens midden in Afrika in het Frans kunt zeggen dat je nogal last hebt van het op stookolie lopende aggregaat vlak achter je tent. Waarom zou je in godsnaam nog Frans leren?

Ja, misschien om Adriaan van Dis een keer helemaal verrot te kunnen schelden als je hem met zijn hondje tegenkomt in Parijs. Dat lijkt me wel mooi, als hij weer negers zit te observeren voor zijn nieuwe boek, De Neger In Mij. Naast hem gaan staan en hem in perfect Frans vertellen wat je van zijn bij elkaar gejatte prietpraat vindt.

Goedgekeurde zwembroek

Hoofdreden om Frankrijk binnen te vallen: je mag je alleen maar zwemmen in een van regeringswege goedgekeurde zwembroek. Ik lieg er geen woord aan. Deze zomer werd ik uit een Frans zwembad gevist en meteen stonden er zes druk gebarende Fransen om me heen.

Mijn zwembroek leek te veel op een sportbroekje. Dat mag niet van de Fransen. Je mag alleen een vacuüm om het lid getrokken zwembroek dragen. Je kunt kiezen uit drie kleuren.

Baas B

Ik ben er wel klaar mee. Ze mogen haar hebben, Ayaan. Graag! Krijgen ze Lange Frans en die kabouter naast hem, Baas B. er gratis bij. Naturaliseren die handel en als dat bevalt komen we volgende maand Freek de Jonge langsbrengen.

Zelfde verhaal als Ayaan. Niemand wil hem meer horen, niemand lacht om hem, niemand zit op zijn moraliserende gejeremieer te wachten en toch lult hij je de oren van je hoofd. Freek de Jonge is een Fransman geboren in een verkeerd lichaam.