Emile Roemer heeft het zichzelf deze week niet makkelijk gemaakt. En dat was ook nog eens nergens voor nodig. Door Claudia Ruigendijk

Duidelijke taal wordt je niet altijd in dank afgenomen. Dat bleek maar weer, toen Roemer afgelopen donderdag flink werd afgestraft om zijn ongezouten mening over de Europese begrotingsregels. 'Over my dead body' dat hij een boete gaat betalen als we de 3-procentregel niet halen. ‘Idioterie’, dat is wat het is.

Hij koos zijn woorden inderdaad erg groot. Reden genoeg voor de andere partijen om direct toe te happen. Roemer is natuurlijk erg populair.

Buitenspel

Zo vond Verhagen de uitspraken van Roemer dieptriest. Omdat – en nu komt het – deze ‘een vrijbrief zijn voor Griekenland om zich ook niet aan de begrotingsregels te houden’.

Dat is dan weer een beetje vooruitlopen op de zaak. Het is nog maar afwachten wat de gevolgen zijn als ‘we’ weigeren om die boete te betalen. Beschik je over een voorspellende gave, dan kom je hier wel mee weg. En anders bega je toch echt de drogreden van het hellend vlak.

Daarbij kunnen we ons afvragen of de vergelijking met Griekenland opgaat. Die kans is niet heel groot. Dus komt er nog een drogreden bij: de verkeerde analogie.

Ook bij andere politici bleef de gegronde kritiek uit. 'Roemer zet zichzelf hiermee buitenspel', zei Pechtold. 'Deze uitspraak is onverstandig', preekte Samsom. 'Straks wordt Nederland een tweede Griekenland', voorspelde Harbers. Tot zover niets om je druk over te maken, zou je denken.

Statement

Maar wat niet is, kan nog komen, moet Roemer gedacht hebben. Dus besloot hij zijn uitspraak toch maar iets te nuanceren. Wat hij eigenlijk bedoelde, was dat de SP er alles aan zal doen om het niet tot een boete te laten komen. Maar in het uiterste geval zou hij 'm wel betalen. Zijn uitspraak was dus niet zozeer een politiek standpunt, maar meer een ‘statement’. Dat zijn twee heel verschillende dingen.

In zijn column op de website van SP ging Roemer zelfs nog een stapje verder: die boete gaat er helemaal nooit komen, schreef hij daar. En niet omdat de SP zo haar best gaat doen om het begrotingstekort onder die 3 procent te houden, maar omdat hij gelooft dat Brussel die boete helemaal nooit gaat opleggen.

Wijze les

Twee herziene versies van een toch al controversieel statement, en dat in drie dagen tijd. De vraag is of hem dat wel in dank wordt afgenomen. Op zijn eerste campagnedag besloot hij dan ook tegen de pers te zeggen dat hij geen woord terugneemt van wat hij vorige week gezegd heeft - wat anderen ook mogen beweren. Over his dead body dus alsnog.

Een wijze les voor onze politici: laat je in het heetst van de strijd niet gek maken door je tegenstanders. Meestal roepen ze maar wat. Bovendien mag statements maken best. Maar op draaikonten staat in de politiek helaas nog altijd een hoge straf. We wachten de uitspraak in spanning af.