Vorige week leverde Joe Wurzelbacher een opmerkelijke bijdrage aan de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten. Zó opmerkelijk, dat hij een nieuwe bijnaam verdient. Door Jean Wagemans.

Joe Wurzelbacher verwierf internationale bekendheid tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. In de debatten tussen Obama en McCain werd hij opgevoerd als toonbeeld van de gewone, hardwerkende Amerikaan.

Omdat Wurzelbacher eigenaar was van een loodgietersbedrijf, kreeg hij de bijnaam "Joe the Plumber".

Wapenbezit

In de huidige verkiezingscampagne werpt Wurzelbacher zich op als een verdediger van het recht op het bezitten van wapens. Dat recht is in de Verenigde Staten vastgelegd in het zogeheten Second Amendment.

In een webvideo beweert hij hierover het volgende: "If you hunt or just like shooting guns, the Second Amendment will always be a good thing"(politicker.com, 19 juni 2012).

Geschiedenis

Volgens sommige filosofen kunnen wij van de geschiedenis niets leren. Behalve één ding. Namelijk dat we er niets van kunnen leren.

Maar Wurzelbacher denkt daar heel anders over. Volgens hem kunnen wij van de geschiedenis leren dat afschaffing van het recht om wapens te bezitten tot genocide leidt: "In 1939, Germany established gun control. From 1939 to 1945, six million Jews and seven million others unable to defend themselves were exterminated."

Nieuwe bijnaam

Wurzelbacher legt hier ten onrechte een causaal verband tussen twee gebeurtenissen die zich na elkaar in de tijd hebben voorgedaan. Een drogreden die bekend staat als "post hoc ergo propter hoc" oftewel "erna dus erdoor".

Is een drogreden begaan erger dan een politieagent voor mierenneuker uitmaken? Kun je iemand straffen door hem een nieuwe bijnaam te geven? Ik weet het niet. Maar laten we afspreken dat Wurzelbacher voortaan "Post hoc Joe" heet.

Nieuwe columnist

Ondertussen komt in Nederland de verkiezingscampagne ook al aardig op stoom. Ik ben benieuwd met welke argumenten de politici de kiezers zullen proberen te overtuigen. Krijgt Nederland zijn eigen "Post hoc Joe"?

Deze vraag wordt eerder beantwoord dan u denkt. Want vanaf volgende week dinsdag schrijft Claudia Ruigendijk op deze plaats een column over argumentatie en drogredenen tijdens de verkiezingscampagne. Lezen dus!

P.S. Dit was de laatste column in de populair-wetenschappelijke serie over dialectica en retorica. Jean Wagemans [home.medewerker.uva.nl/j.h.m.wagemans] dankt de redactie én de bezoekers van NU.nl voor hun interesse in "De wondere wereld van het argumenteren".