Hoe maak je kenbaar dat je het niet eens bent met iemands argumentatie? Gewoon roepen dat het een drogreden is. Door Jean Wagemans.

Mensen die in een machtspositie verkeren, zijn niet bereid om op een redelijke manier te argumenteren. Ze nemen belachelijke besluiten, en weigeren vervolgens om die nader toe te lichten. In het beste geval komen ze aanzetten met een drogreden.

Dat is althans het beeld dat oprijst uit het een aantal recente berichten op Belgische sportsites.

Bange wezel

Zo zijn de supporters van voetbalvereniging Eendracht Aalst het niet eens met de beslissing van burgemeester Ilse Uyttersprot om een oefenwedstrijd tegen Anderlecht te verbieden. De burgemeester had als reden opgegeven dat er op de betreffende speeldag te weinig politie beschikbaar is.

“Het gebrek aan politie is een drogreden. De burgemeester is een bange wezel. Die oefenmatch tegen Anderlecht was weken geleden al aangekondigd, maar pas nu wordt de match geannuleerd” (nieuwsblad.be).

Rugpijn

Het in eerste instantie niet selecteren van wielrenner Chris Horner voor de Ronde van Frankrijk leidde tot een soortgelijke reactie. Ploegleider Johan Bruyneel had zijn besluit gemotiveerd door te zeggen dat Horner rugpijn heeft.

“Een drogreden want Horner heeft er net een trainingsweek van bijna 1.000 kilometer opzitten. ‘Ik heb helemaal geen rugproblemen’, weerlegde de Amerikaan” (hln.be).

Uiteindelijk blijkt Horner overigens 'gewoon' deel uit te maken van de Tourselectie van Radioshack Nissan Trek. 

Zakcentje

En de meest beeldende van deze serie drogredenen is te vinden in een verslag over de chaotische verkeerssituatie in EK-gastland Oekraïne. Op de snelwegen aldaar schijnen zich behalve automobilisten ook loslopende honden en spookrijdende fietsers te bevinden, terwijl in de bermen schapen en koeien staan te grazen.

“Dit alles wordt gadegeslagen door de ordebewaarders, die lukraak wat auto's van de weg plukken in de hoop met een drogreden een extra zakcentje bij te verdienen” (belgiumsoccer.be).

Definities

Nu zijn er in de argumentatietheorie verschillende definities van een drogreden in omloop. Volgens de klassieke definitie is een drogreden een redenering die geldig lijkt, maar het niet is. Een modernere definitie luidt dat een drogreden een onredelijke discussiezet is.

Maar welke van deze definities je ook hanteert, geen van de hierboven aangehaalde argumenten kan op basis ervan als een drogreden worden bestempeld. Laat staan dat je er geld mee kunt verdienen.

Heel wat anders

Want de critici wijzen er niet op dat de argumentatie van burgemeester Uyttensprot, ploegleider Bruyneel en de ordebewaarders in de Oekraïne ongeldig of onredelijk is. Ze wijzen erop dat de argumentatie inhoudelijk onjuist is.

En dat is héél wat anders. De burgemeester, de ploegleider en de ordebewaarders zouden de critici dus op hun beurt kunnen beschuldigen van het begaan van de drogreden van het iemand ten onrechte beschuldigen van het begaan van een drogreden. Of zou dat ook buiten de definitie vallen?