Politici veranderen wel eens van standpunt. Maar de volgelingen van de Amerikaanse onheilsprofeet Harold Camping blijken absolute meesters in het draaien. Door Jean Wagemans.

Als de voorspelling van Camping was uitgekomen, dan had u deze column niet kunnen lezen. Hij dacht namelijk zeker te weten dat de wereld op 21 mei 2011 zou vergaan (RD Magazine, 18 mei 2012).

Camping zette een enorme campagne op om de bevolking te waarschuwen. Billboards, bumperstickers, radioshows, geen middel liet hij onbenut om iedereen ervan te overtuigen dat het einde der tijden nabij was.

De voorspelling is niet uitgekomen. Maar dat wist u al.

Later

Nu zou je verwachten dat Camping daardoor geen enkele volgeling meer heeft. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ze geven er gewoon telkens een andere draai aan.

Dat begon al toen de bewuste 21 mei 2011 voorbij was, en de voorspelde ramp zich niet had voorgedaan. Sommige volgelingen zeiden toen dat het nooit God’s bedoeling was geweest om het plan echt uit te voeren. Maar alleen om de mensen te waarschuwen.

Andere zeiden dat het drie dagen later zou gebeuren. Om drie dagen later te zeggen dat het zeven dagen later zou gebeuren. Om zeven dagen later te zeggen dat het veertig dagen later zou gebeuren.

En nu, een jaar later? Nu zeggen ze dat het een test was. Een test om te kijken of hun geloof wel echt is.

Moeite

Waarom zouden de mensen zich al die moeite getroosten? Het is toch veel gemakkelijker om afstand te nemen van iets dat onwaar is gebleken?

Misschien is er een ander mechanisme aan het werk. Het was Tom Bartlett, de auteur van het hierboven aangehaalde artikel, in ieder geval opgevallen dat zich onder de volgelingen van Camping best slimme mensen bevonden: “You don’t have to be nuts to believe something crazy.”

Voorspelling

Volgens hem ondersteunt dat de hypothese dat hoe sterker mensen in iets geloven, hoe meer intellectuele arbeid ze willen verrichten om het te blijven geloven. Of deze hypothese enige voorspellende waarde heeft?

Laat ik eens voorspellen dat er op 1 september 2012 een definitief einde zal komen aan de publicatie van alle columns op deze site. En nu maar afwachten wie het gelooft…