De republikein Mitt Romney probeert zijn populariteit onder vrouwelijke kiezers te vergroten. De afgelopen week kreeg hij hulp uit onverwachte hoek. Door Jean Wagemans.

Volgens recente opiniepeilingen in de VS zijn er relatief veel vrouwen die bij de komende presidentsverkiezingen op de democratische kandidaat Barack Obama gaan stemmen. Maar Mitt Romney, die naar alle waarschijnlijkheid zijn republikeinse tegenstrever wordt, laat het er niet bij zitten.

Romney probeert de ‘gender gap’ te overbruggen door zijn vrouw Ann Romney intensiever bij de campagne te betrekken. Zo maakte hij vorige week bekend dat zij hem regelmatig bijpraat over de zorgen van vrouwen: "My wife […] reports to me regularly that the issue women care about most is the economy" (CNN, 12 april 2012).

Politiek commentator en democratisch strateeg Hilary Rosen dacht deze opmerking in het voordeel van Obama te kunnen gebruiken. Zij zei het kwalijk te vinden dat multi-miljonair Romney naar zijn eigen vrouw verwijst wanneer hij het over de deplorabele economische situatie van andere vrouwen heeft.

Werk

Romney had het standpunt van Rosen gemakkelijk kunnen pareren. Want waarom zou een politicus zich niet door zijn vrouw mogen laten informeren over de zorgen van haar minder bedeelde sexegenoten? Maar Romney hoefde helemaal niets terug te zeggen.

Want Rosen verdedigde haar standpunt dat Romney zijn vrouw buiten de campagne moet laten met het volgende argument. Let u vooral op het tweede zinnetje.

“Guess what? His wife has actually never worked a day in her life. She's never really dealt with the kinds of economic issues that a majority of the women in this country are facing, in terms of how do we feed our kids, how do we send them to school, and why do we worry about their future.”

Zelfontvlambaar

Tsja, hoe zal ik het zeggen. Met zo’n argument heb je geen standpunt meer nodig. Want dat tweede zinnetje vormt een zelfontvlambaar mengsel met het gegeven dat Ann Romney vijf kinderen heeft grootgebracht terwijl ze tegen MS en borstkanker aan het vechten was.

Het voorlopig resultaat van dit alles is dat Rosen haar excuses heeft aangeboden. En dat ze heeft uitgelegd grote bewondering te hebben voor moeders die thuis blijven om hun kinderen op te voeden. En dat elke belangrijke democraat, inclusief de president, zich genoodzaakt voelde om zich publiekelijk van haar opmerking te distantiëren. En dat in de VS nu de zoveelste 'Mommy War' is uitgebroken.

Jarig

Hilary Rosen is dus nog lang niet jarig. En Ann Romney?

Die was gisteren jarig. Ze liet weten de opmerking van Rosen als een verjaarscadeau te hebben opgevat.