In de speciale zomereditie van de column “De wondere wereld van het argumenteren” wordt wekelijks een interessante argumentatieve techniek uit de doeken gedaan. Met voorbeelden uit de vakantiesfeer, en een geheimtip. Door Jean Wagemans.

Met deze tip wint u elke verhitte zomerdiscussie!

In deze tweede zomercolumn aandacht voor een bijzonder soort argumentatie, te weten symptomatische argumentatie. Dit type argumentatie is gebaseerd op het verschijnsel dat sommige dingen - zoals koorts - een symptoom zijn van andere dingen - zoals griep.

Komt dit soort argumentatie tijdens de vakantie ook voor? Jazeker! Want tijdens de vakantieperiode is er een plotselinge toename van mensen die verstand hebben van lekker eten. En die maar al te graag bereid zijn deze kennis in te zetten om in een vreemde stad een goed restaurant te vinden.

Je kunt deze zelfbenoemde gourmands herkennen aan de volgende opmerking: "Laten we hier gaan eten, dit is een goed restaurant. Er zitten hier helemaal geen toeristen."

Symptomatisch

Nu zult u misschien denken, wat heeft een opmerking over het aantal toeristen dat zich in een bepaald restaurant bevindt in vredesnaam te maken met symptomatische argumentatie? Er is toch niemand ziek?

Dat klopt. Er is niemand ziek. Maar niet alleen ziekten manifesteren zich in symptomen. Het woord 'symptoom' is een algemene benaming voor een eigenschap die wijst op de aanwezigheid van een andere eigenschap.

In dit geval wordt het gegeven dat er geen toeristen in het betreffende restaurant zitten opgevoerd als een symptoom voor het feit dat je er lekker kunt eten.

Minder gezellige reacties

Voetbal kijken met een zelfbenoemde bondscoach is heel erg vervelend. Maar een restaurant zoeken met een zelfbenoemd gourmand is nog veel vervelender. Hoe kun je op zo iemand reageren?

In de eerste plaats zou je de inhoud van het gebruikte argument in twijfel kunnen trekken. Zitten er echt geen toeristen in het restaurant? Maar ja, om dat dan vervolgens te moeten gaan controleren...

In de tweede plaats zou je de relevantie van het argument in twijfel kunnen trekken. Is de afwezigheid van toeristen eigenlijk wel een teken dat het een goed restaurant is? Tsja, ook niet echt een gezellig onderwerp voor een discussie, zo midden op straat.

Geheimtip

Het beste is om de zelfbenoemde gourmand gewoon gelijk te geven. Zeker als je al een tijdje naar een restaurant aan het zoeken bent. Maar ook omdat er dan iets ongelooflijks gebeurt.

Want als het een goed restaurant is omdat er geen toeristen eten, dan wordt het een minder goed restaurant wanneer je er als toerist gaat eten. Laat ze daar maar de rest van de avond over nadenken, de mensen die tijdens de vakantie opeens verstand van lekker eten hebben.