Of er nu wel of niet een reünie van ABBA komt, en of dat nu wel of niet bij het huwelijk van William en Kate gaat gebeuren, twee kanshebbers voor het woord van 2011 weten we al: 'ABBA-reünie' en 'huwelijk'. Door Wouter van Wingerden van Onze Taal.

Premier Rutte gaat trouwen. Er vindt een groot metro-ongeluk plaats in Rotterdam. We krijgen in januari een Elfstedentocht. En er overkomt Wilders iets ergs. Zomaar een greep uit de voorspellingen die paragnosten de afgelopen weken in de media hebben gedaan.

Wie de (nieuws)woorden van 2011 wil voorspellen, zou daar best wat aan kunnen hebben: 'premiershuwelijk', 'Elfstedentocht', 'metroterreur' en iets met 'aanslag' of 'ongeluk' zou je dan krijgen. Makkelijk zat.

Maar ook zonder paragnosten valt het nieuws deels wel te voorspellen, en dus ook de nieuwswoorden. Dat blijkt ook nu al. Het zal ook in 2011 nog over de beurs, de economie en de crisis gaan - daar zijn we nog steeds niet vanaf. Zelfs de 'dubbeldip' is nog mogelijk.

Splitsing

Of misschien gaat het toch weer flink sneeuwen, en wordt 'snelheidsdeken' - dat net niet meer mee kon in de verkiezing van het woord van 2010 - weer met enige regelmaat van stal gehaald.

België zal het nieuws mee blijven bepalen door de politieke crisis en de financiële gevolgen daarvan. Het begint nu al te broeien. Kansrijke woorden zijn 'impasse', 'verkiezingen', 'BHV' en 'splitsing'.

En natuurlijk zitten we met Amerika, waar het niet helemaal lekker gaat. De Tea Party zal het nieuws blijven bepalen. Er zullen schietincidenten blijven plaatsvinden en er is ook vast wel iets met Afghanistan en met terrorisme aan de hand. De bijbehorende woorden spreken voor zich.

ABBA

Gezelliger kan het ook, zoals die reünie van ABBA die er misschien wel aan zit te komen (of misschien wel niet), maar de speculaties zelf zijn ook al nieuws. En als de Engelse prins Harry zijn carnavalsoutfits thuislaat, kan het huwelijk van zijn broer ook alleen maar gezellige nieuwe woorden opleveren.

Tot slot: wat is er niet te voorspellen? Ook dat is bijna wél te voorspellen. Er zal vast wel iemand iets naar iemand gooien, al zal het iets anders dan een waxinelichthouder zijn. Het gegooide of de gooier kan zomaar het woord van het jaar worden.

Natuurramp

Er zal iemand een blunder begaan. Een groot staatsman overlijden. Een vreselijk ongeluk gebeuren. Een natuurramp ergens ter wereld is onvermijdelijk. En het zal wel weer een keer extreem weer worden.

Dus of het nu 'politieblunder', 'herdenkingsdienst', 'bootramp', 'mega-aardbeving' of 'horrorregen' wordt, de ingrediënten die het woord van het net begonnen jaar zullen vormen, zijn hoogstwaarschijnlijk al om ons heen te vinden.

Reageren? Ga naar www.onzetaal.nl.