Vorige week werd bekend dat Nederland er een nieuw exportproduct bij heeft: Hollandse spam, gefabriceerd door cyberboeven. En het is nog succesvol ook. Door Raymond Noë van Onze Taal.

Het allereerste e-mailbericht werd verzonden in1971, en het allereerste spambericht in 1978. Dat mailtje (een uitnodiging voor een presentatie) was de voorbode van de zondvloed aan spammails die nu dagelijks over de wereld wordt uitgestort.

De overlast van spam is enorm. Een kleine negentig procent van al het mailverkeer in 2010 bestond uit ongevraagde aanbiedingen, en dat verstopt de pijpleiding behoorlijk. Bovendien wordt nog steeds een groot deel van de virussen, wormen en paarden via mail verspreid.

Tweede taal

De taal waarin het gros van al die ellende tot ons komt is het Engels. Zo'n negentig procent van alle spam is in die taal. Niet heel verwonderlijk, want de hele wereld spreekt het. Wel verwonderlijk is de tweede taal in de ranglijst, want dat is het Nederlands.Dus niet het Chinees (800 miljoen sprekers), niet het Spaans (360 miljoen), niet het Hindi (200 miljoen) – en ook niet het Russisch (160 miljoen), terwijl Rusland toch het land is waar de meeste spam vandaan komt.

33.854 per seconde

Het staat er echt, in de jaarrapportage van Symantec-dochter: "Dutch 1.3%", voor "French 1.0%" en "Russian 0.9%". De Nederlandse Taalunie zal blij zijn: het Nederlands (20 miljoen sprekers) staat z'n mannetje. Eindelijk iets behalve schaatsen en korfbal waar we trots op kunnen zijn.

Die 1,3% staat overigens voor aantallen die er niet om liegen. Per dag worden er wereldwijd zo’n 250 miljard mails verstuurd, waarvan dus 3 miljard in het Nederlands. Dat zijn er 33.854 per seconde.

Kwaliteit

Een en ander zou je het idee kunnen geven dat al die cybercriminelen dol op ons zijn, maar dat zijn ze niet. Hun 'direct Dutch marketing' is enkel de voorbode van een nieuwe trend in spamland: gericht spammen in de taal van je prooi.

Dat is veel effectiever dan hem aanspreken in je beste Engels, en het zal dan ook niet lang duren totdat het Spaans, Portugees, Frans, Duits en Russisch onze taal van de tweede plek hebben verdreven.

Gewiekste jongens, die spammers. Het enige wat ze nog niet zo goed begrepen hebben, is dat ze ook zullen moeten gaan letten op de kwaliteit van de teksten.

Met iets als "Om te zorgen voor je account volledig op de Logon onderstaande knop" kom je nou eenmaal niet erg overtuigend over. Ook niet als je het 33.854 keer per seconde zegt.

Reageren? Ga naar Onze Taal.