Afgelopen weekend vond de zevende editie van Liet International plaats, een songfestival waar gezongen wordt in talen als het Wepsisch, het Sami, het Friulisch – en ook in het Fries, door Equal Souls met het liedje ‘Do swalkest’. Maar winnen deden ze niet. Door Raymond Noë van Onze Taal.

Het is het jaar 2010 en heel Europa is opgegaan in de Europese Unie. Heel Europa? Eigenlijk wel ja, maar er zijn kleine regiootjes die moedig weerstand bieden en alles in het werk stellen om hun identiteit te behouden.

Het zijn regio's als Friesland, Wales, Zuid-Tirol, Catalonië en Bretagne, en er wonen mensen die trots zijn op hun eigen taal en tradities. En die zich graag een beetje afzetten tegen het omringende vaderlandse volkseigen.

Want een Fries is wel een Nederlander, maar een Nederlander geen Fries. Friezen zijn anders. En Basken en Sorben en Galiciërs ook.

Europeada

Dat anders-zijn schept een band, en dus werken de Europese minderheden (zoals ze ook wel genoemd worden) samen op het gebied van politiek, onderwijs en media. Dit alles wordt in woord en daad gestimuleerd door de EU, en zo vormen de minderheden een soort unie binnen de Unie.

Binnen die minderhedenunie wordt er niet alleen samengewerkt, maar ook samen gespeeld. Gevoetbald bijvoorbeeld. In 2008 vond de eerste Europeada plaats, het EK voetbal voor minderheden.

Het werd gehouden in het Zwitserse Graubünden, thuisland van de Reto-Romaans sprekende minderheid in dat land, en het werd gewonnen door Zuid-Tirol (dat niet in het zuiden van Oostenrijk maar in het noorden van Italië ligt).

Lowlands

Maar het succesvolste evenement is misschien wel Liet International, een songfestival waar de deelnemers in minderheidstalen zingen.

Het is in 2002 voor het eerst gehouden, naar het voorbeeld van het al sinds 1992 bestaande Friese Liet-festival, waaraan alleen Friezen mogen meedoen (en dat in het verleden gewonnen werd door Nynke Laverman).

Bij Liet International geen opgedirkte guys & dolls die een trala-liedje en een kek dansje hebben ingestudeerd, maar artiesten en bands die je qua stijl – rock, rap, reggae en zelfs folkopera – eerder op Lowlands zou verwachten.

Equal Souls

De winnaars van vorig jaar, de band Somby uit Lapland, spelen bijvoorbeeld een soort symfonische powerrock – in min of meer traditionele klederdracht, dat dan weer wel. Lapland lijkt overigens het mekka van de minderheidstalenmuziek, want de Sami (zoals Lappen liever genoemd worden) wonnen het festival al vier keer.

Afgelopen zaterdag werd de zevende editie van Liet International gehouden, in het Bretonse Lorient, niet ver van waar Asterix ooit woonde. Behalve de Friese Equal Souls, die derde werden, waren er artiesten uit onder meer Corsica en Galicië, een Friulische reggaeband en een Karelische rockgroep die in het Wepsisch zong.

Orka

Voor Lapland deed zangeres Pia-Maria Holmgren mee, maar ondanks haar mooie voornaam won ze niet. De eerste plaats was voor het Faeröerse Orka, en een onwaarschijnlijker songfestivalwinnaar is nauwelijks denkbaar: deze band maakt industriële sfeermuziek met elfenzang en speelt op deels zelfgemaakte instrumenten - en optreden doen ze het liefst in de vrije natuur.

Rare jongens, die Faeröerers.

Reageren? Ga naar www.onzetaal.nl.